Poslovna scena
StoryEditor

Iako sporije od očekivanog, industrijska proizvodnja raste 16. mjesec zaredom

30. Lipanj 2016.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je u svibnju porasla za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je već 16. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja. Rast industrijske proizvodnje 16 mjeseci zaredom na godišnjoj razini nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju pala za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine porasla za 1,6 posto. To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skočila 4,9 posto na godišnjoj razini, a to je i sporiji rast nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja porasla za 2,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,5 do 4,5 posto.

- Premda usporen, trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta nastavljen je i 16. mjesec zaredom, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U svibnju je najviše, za 5,5 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 2,8 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 2,2 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda 1,4 posto. Međutim, proizvodnja energije pala je u svibnju za 1,6 posto na godišnjoj razini.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se zahvaljuje jačanju inozemne potražnje, na što ukazuje i višegodišnji rast izvoza.

- Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015., navode analitičari RBA.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

- I u nastavku godine, uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, očekujemo pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje, koje bi trebale poduprijeti i pozitivnu stopu ukupnog realnog rasta BDP-a, zaključuju analitičari RBA.

24. travanj 2024 10:01