Poslovna scena
StoryEditor

Igor Žonja: Spremni smo ići u akvizicije u Hrvatskoj i izvan nje

01. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Završavamo 2015. s malim, ali pozitivnim pomacima u hrvatskom društvu. Situacija u Europi i oko nje nestabilna je i mnogi se boje nove krize. Kriza se vjerojatno neće dogoditi 2016., ali negativna sigurnosna situacija ugrožava cijelu Europu.

U Hrvatskoj je završilo glasovanje, ali još nemamo vladu i ne znamo kad ćemo je imati te koliko će biti stabilna. Nakon 24 godine nezavisnosti vidimo veću želju hrvatskih građana za promjenama. Volio bih da se te promjene dogode što prije i da budu što veće te, jasno, uspješne.

Rastemo brže od očekivanjaDržavna i lokalna vlast morale bi u što kraćem roku privatizirati većinu tvrtki u svom portfelju i omogućiti djelovanje najboljima sa svih područja, bilo da je riječ o bolnicama, školama, vrtićima bilo o nečemu drugom. Član sam ili predsjedam u nekoliko nadzornih odbora u tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj, ali i u tvrtki koja isključivo radi u baltičkim zemljama. Najgore je ondje gdje država ili lokalna zajednica još imaju važnu ulogu u upravljanju tvrtkom. Nadam se daljnjim pozitivnim pomacima Hrvatske u 2016. i daljnjem ubrzavanju rasta BDP-a. Iako smo 2011. imali kvartala koji su bili pozitivni, naslijeđene dubioze te nesnalaženje i neznanje 2012. donijeli su nam tešku i loše iskorištenu tu godinu te spore i male promjene nakon toga. Nadam se da smo nešto naučili i da će 2016. biti bolja iako nas trenutačne migracije mogu potpuno poremetiti, kao i nestabilna vlada te opetovani izbori.Kako posluje Moj posao? S obzirom na to da je većina naših prihoda vezana uz realni sektor hrvatske ekonomije, koji je znatno padao od 2009. do 2014., Moj posao je nakon nagla pada 2009. ipak uspijevao imati pozitivne rezultate u cijelome tom razdoblju i bilježio je sve veći rast iz godine u godinu. S obzirom na to da u 2015. napokon raste hrvatski BDP, znatno smo ubrzali svoj rast. Naime, ako BDP raste 1,2 posto, očekivano je da rast naših prihoda bude do pet posto, a mi smo rasli šest puta brže od toga. Nadamo se kako to znači da postoje pozitivni pomaci u ostalim tvrtkama koje posluju na hrvatskom tržištu jer surađujemo s više od šest tisuća tvrtki na godinu.Umrežavanjem s portalima za zapošljavanje iz cijeloga svijeta i konkurentnim proizvodima koje nudimo na tržištu uspješno se nosimo s globalnim konkurentima. Trenutačno se više od 50 posto naših klijenata koristi sustavom za prikupljanje i obradu prijava kandidata koji nas izdvaja od konkurenata na domaćem tržištu, a razvili smo i softver za virtualne sajmove i online istraživanja.

Širimo se EuropomUpravo to što svojim klijentima omogućujemo inovativna rješenja koja su usporediva i s onima na svjetskom tržištu te uvjerljivo najveći i najbolji doseg do posloprimaca izdvajaju nas od svih konkurenata. Softver za istraživanje zadovoljstva radnika jedini je validirani alat za takvu vrstu istraživanja u regiji. Softver za virtualne sajmove brži je, jednostavniji, bolji i povoljniji od najpoznatijih svjetskih rješenja. Moram napomenuti da se našim novim proizvodima koriste i u regiji, prije svega u Srbiji i BiH, ali uspjeli smo ugovoriti prodaju svojih proizvoda i u Latviji, Litvi i Estoniji, a očekujem proširenje i na neke druge europske zemlje u 2016. Tako bismo i sljedeće godine rasli ne samo u segmentu usluga oglašavanja nego i u izvozu vlastitih softverskih rješenja.Godina 2016. bit će usmjerena na razvoj postojećih proizvoda te njihovo prilagođavanje europskom tržištu. Pripremamo i izradu nekih novih rješenja kako bismo odgovorili izazovima tržišta na kojem djelujemo. Spremni smo ići u akvizicije u Hrvatskoj i izvan nje, neki su pregovori već u tijeku. Naravno, pratimo svoju grupaciju Almu Mediju, koja je upravo pokrenula veliku akviziciju u nordijskim zemljama. Analizirat ćemo mogućnost poslovanja i u drugim industrijama, a ne samo na tržištu rada.

19. travanj 2024 20:43