Poslovna scena
StoryEditor

Ikein osnivač iznenađen (pre) ambicioznim planovima proširenja

25. Siječanj 2013.

Osnivač švedskog lanca trgovina namještajem Ikea Ingvar Kamprad naglasio je da su ga iznenadili planovi grupe za proširenje poslovanja koje je ocijenio preambicioznim.

-Razgovarao sam s tajnikom koji mi je ispričao što je napisao Dagens Industri, da smo ostvarili rekordnu dobit i rekordne prihode, kao i da namjeravamo otvarati 25 novih trgovina godišnje - prenio je u četvrtak Kampradove riječi tabloid Expressen.

Utemeljitelj Ikee time je aludirao na izjavu izvršnog direktora Mikaela Ohlssona za poslovni dnevnik Dagens Industri, objavljenu u srijedu, povodom objave godišnjeg izvješća o poslovanju.

-Razgovarali smo o otvaranju 10 do 12 trgovina godišnje do 2020. godine i ne znam tko je objavio tu informaciju- rekao je 86-godišnji Kamprad koji inače rijetko nastupa u medijima.

Kamprad se povukao iz upravljačkih struktura 1986. ali je zadržao poziciju višeg savjetnika nadzornog odbora Ingka Holdinga, krovne tvrtke Ikea grupe sa sjedištem u Nizozemskoj.

Glasnogovornica Ikee Josefin Thorell kazala je za AFP da upravni odbor Ingka Holdinga podupire planove o otvaranju 25 novih trgovina godišnje i da Kamprad ‘i te kako sudjeluje u radu te kompanije.

-Ne znam što je razlog tog nesporazuma. Možda Ohlsson i Kamprad govore o različitim vremenskim razdobljima- kazala je.

Ikea je u srijedu izvijestila da joj se neto dobit u fiskalnoj godini koja je završila u kolovozu prošle godine povećala osam posto, na 3,2 milijarde eura, zahvaljujući najvećem rastu prihoda od 2006.

25. travanj 2024 11:17