Poslovna scena
StoryEditor

Imunološki zavod od cjepiva za indijsko tržište očekuje 5 milijuna dolara

20. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Imunološki zavod i indijska tvrtka HLL Biotech Limited potpisali su u Ministarstvu gospodarstva ugovor o isporuci cjepiva i transferu tehnologije za proizvodnju cjepiva protiv ospica, koji bi Imunološkom zavodu u prvih pet godina trebao donijeti pet milijuna dolara.

Direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik rekao je kako se ugovorom, uz prijenos tehnologije, osigurava dugoročna suradnja dviju tvrtki koja će se odvijati u tri faze.

Ugovorom nije predviđen vremenski rok, a očekujemo da će trajati od sedam do 10 godina. U prvih pet godina očekujemo prihod od pet milijuna dolara, a nakon toga, ovisno o mogućnostima i širenju na tržištu, anuiteti bi mogli donijeti pet do 10 milijuna dolara, kazao je Gajnik.

Istaknuo je da će indijska tvrtka izrađivati 80 milijuna doza cjepiva protiv ospica za indijsko tržište. Gajnik je izrazio nadu da će se njihova suradnja proširiti i na tržišta Kine i zemalja u toj regiji.

O stanju u Imunološkom zavodu, za koji se nedavno nagađalo da bi mogao završiti u stečaju, Gajnik je napomenuo kako imaju proizvodnu dozvolu za virusna cjepiva još dvije godine. Trenutni problemi vezani su uz krvne derivate, a Gajnik je izrazio nadu da će uz pomoć Vlade Zavod naći novčana sredstva kako bi preuredili pogone i nastavili s proizvodnjom.

U iduće dvije godine nastojati ćemo naći investitora za izgradnju novih pogona za dvije vrste cjepiva kako bi što više mogli izvoziti, jer se 95 posto virusnih cjepiva iz naše proizvodnje izvozilo, a tako bi trebalo biti i ubuduće, istaknuo je Gajnik.

U Hrvatskoj postoji znanje, a prodaja znanja Imunološkog zavoda u Indiju je samo otvaranje vrata za potencijale koje imamo. Nećemo dozvoliti da znanje Imunološkog zavoda, bez obzira na neinvestiranje i nebrigu u zadnjih 10 godina ‘bacimo u vjetar‘, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

HLL Biotech Limited podružnica je tvrtke HLL Lifecare Limited, kojoj je osnivač indijska Vlada, a svoje proizvode prodaje u više od 115 zemalja svijeta.

16. travanj 2024 19:53