Poslovna scena
StoryEditor

IN2 kupio srbijansku Actaviju

16. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

U IN2 su upravo dovršili akviziciju tvrtke Actavia, specijaliziranu za Microsoft Dynamics rješenja, a kojom šire svoje poslovanje u toj zemlji i regiji.

IN2 je kupio softversku tvrtku Actavia u Srbiji koja će se zvati IN2 Dynamics, a tim ulaganjem grupa dobiva 17 stručnjaka s jedinstvenim znanjima i iskustvom za tražena Microsoft Dynamics rješenja te ispunjava potrebe korisnika i jača prisutnost u regiji. Ujedno, to je širenje poslovanja na tržištu Srbije gdje je IN2 već sedam godina prisutan s tvrtkom IN2 u Beogradu. Preuzimanje beogradske tvrtke je ujedno i početak ambicioznog investicijskog ciklusa za 2014. godinu, poručili su danas iz IN2 na konferenciji za medije.

Pozitivne projekcije zasnivaju se na dobrim poslovnim rezultatima iz 2013. godine, u kojoj je IN2 grupa ostvarila 167 milijuna kuna prihoda, a što je porast od 14 posto u odnosu na 2012. godinu. Grupa je ostvarila i operativnu dobit od 22,5 milijuna kuna, što je za 65 posto više, u usporedbi s 2012. godinom. U 2013. IN2 grupa je uložila 10 milijuna kuna u postojeći softver, razvoj novih proizvoda, razvoj infrastrukture i nove tehnologije, kao i u razvoj infrastrukture za preuzimanje IT odjela drugih društava, kojima to nije „core business“. Ukupno ulaganje je za 25 posto veće u odnosu na 2012. godinu. Tijekom 2013. IN2 grupa povećavala je i broj zaposlenih na 425, što je 5,2 posto više u odnosu na 2012. godinu. Rast se nastavio i u 2014. godini te IN2 grupa sada već ima 456 zaposlenih, a do kraja ove godine planiraju dodatna zapošljavanja.

- Ove godine planiramo premašiti brojku od 500 zaposlenih. Očekujemo i daljnji rast prihoda u Hrvatskoj i regiji, planiramo nastaviti s investicijama u zaposlenike, njihove kompetencije, ali i u zadovoljstvo i to je primarna zadaća naših ulaganja. Također, nastavit ćemo sa započetim ulaganjima u unaprjeđenje naših proizvoda za sektore financija i zdravstva te u tržište i nove akvizicije. Želimo ostvariti barem još jednu akviziciju u ovoj godini, ali i ostvariti novo partnerstvo i širenje portfelja usluga s novim tehnologijama, kako bismo bili ukorak sa svjetskim trendovima. Ukupna planirana vrijednost investicija za ovu godinu je 15 milijuna kuna – istaknuo je Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2. 

Da je ulaganje u zaposlene bio primarni fokus, pokazuju i rezultati iz 2013. godine, u kojima su u strukturi troškova najveći rast imali upravo troškovi plaća i ostali troškovi zaposlenika, dok su svi ostali troškovi poslovanja smanjeni racionalnim upravljanjem i strukturnim promjenama, kako bi se odgovorilo na izazovno stanje na tržištu. Iz IN2 poručuju da vjeruju kako su zadovoljni zaposlenici njihova najveća prednost, zbog čega ostvaruju uspješan razvoj najmodernijih proizvoda i rješenja za potrebe tržišta. U tome je vjerojatno i ključ uspjeha ove tvrtke, unatoč velikoj krizi u državi i okruženju.

- Naša se tvrtka u proteklim godinama krize, odnosno od 2008. godine, udvostručila. Nema neke posebne formule za taj uspjeh. Jednostavno, od početka smo fokusirani na naš „core business“, dobro reagiramo na promjene u okruženju, gradimo vlastiti menadžerski kadar i gotovo svi naši menadžeri su svoje karijere izgradili upravo u IN2, imamo vlastiti obrazovni centar kojeg pohađaju svi mladi zaposlenici, a ne robujemo kojekakvim poslovnim shemama i uvijek tražimo vlastiti put - zaključio je A. Mandić.

Najbrže rastući sektori IN2 grupe, zdravstvo te IT sigurnost i forenzika preuzimaju sve veći udio u poslovanju. Ipak, javni sektor je zadržao još uvijek najveći udio u ukupnim prihodima grupe, a slijede ga sektori financija i gospodarstva. Također, svi segmenti poslovanja grupe su ostvarili rast tijekom 2013. godine.

Vodeća tvrtka u grupi, IN2 u Zagrebu je 2013. godinu završila s prihodom od 124 milijuna kuna ili porastom od 10,4 posto te operativnom dobiti od 13,8 milijuna kuna, odnosno povećanjem od 48 posto, u odnosu na 2012. godinu. Iako je to još uvijek razmjerno niska operativna dobit u odnosu na IT industriju razvijenih zemalja, iz IN2 su poručili kako su zadovoljni ostvarenim rezultatom jer im je omogućio daljnje ulaganje i razvoj u novim segmentima tržišta.

Osim toga, dobre rezultate su potvrdile i nagrade u području e-Zdravstva za sustave e-Liste čekanja i e-Naručivanje. U ožujku 2013. IN2 je dobio ‘European IT & Software Excellence Award‘ u kategoriji rješenja godine za javni sektor među 64 prijavljene tvrtke, a u svibnju 2013. globalnu nagradu ‘Microsoft Partner of the Year Award‘ u kategoriji Javni sektor – zdravstvo kao jedina tvrtka do sada u Hrvatskoj, u konkurenciji tri tisuće prijava iz 106 država. Implementacijom rješenja i modernizacijom zdravstvenog sustava prvi puta su se u realnom vremenu povezale javne bolnice s ordinacijama primarne zaštite u Hrvatskoj, a bolničke liste čekanja postale su transparentne i dostupne svim građanima. Upotreba sustava rezultirala je i smanjenjem čekanja do 30 posto već u prvim mjesecima korištenja.

16. travanj 2024 15:12