Poslovna scena
StoryEditor

Ina 1,63 milijardi kuna gubitka iz 2013. pokriva iz zadržane dobiti

16. Svibanj 2014.

Glavna skupština Ine d.d., zakazana za 24. lipnja, trebala bi donijeti odluku o pokriću 1,63 milijarde kuna gubitka iz prošle godine zadržanom dobiti iz ranijih godina.

U danas objavljenom pozivu za glavnu skupštinu navodi se da je 2013. godina za Inu bila teška godina s obzirom na negativna gospodarska kretanja i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima Hrvatske, BiH i Slovenije, dok se situacija u Siriji također kretala u negativnom smjeru.

Na financijske rezultate prošle godine, stoji u obrazloženju prijedloga odluke o pokriću gubitka, velikim su dijelom utjecali i vanjski i izvanredni faktori.

"Konstantno prateći stanje u Siriji izvršili smo ispravak vrijednosti sirijske imovine uzimajući u obzir produžene političke i sigurnosne rizike. Spomenuto umanjenje primjenjeno je kako bi se osiguralo fer vrednovanje imovine u Siriji, čime je dobit iz osnovne djelatnosti smanjena za 1,5 milijardi kuna (...) S obzirom na ostvarene gubitke i općenito nepovoljna kretanja europskog rafinerijskog okruženja umanjili smo vrijednost imovine rafinerija i marketinga za 738 milijuna kuna. Retrogradni porezi vezani za vlastitu potrošnju rafinerija koje je donijela Porezna uprava dodatno su opteretili rezultat za 220 milijuna kuna", objašnjenja su prošlogodišnjeg gubitka iz poziva za skupštinu.

Uz odluku o pokriću gubitka, dioničari Ine trebali bi odlučivati i o dopunama predmeta poslovanja te u skladu s tim promjenama statuta tvrtke.

Tako se predlaže da se u statut primjerice dodaju djelatnosti stručnih poslova u području zaštite i spašavanja, izrade procjena ugroženosti, planova zaštite i spašavanja, trgovina plinom. Također, predlaže se i usklađenje nazivlja nekih djelatnosti novom nomenklaturom, na način da se u djelatnostima skladištenja, distribucije i opskrbe prirodnog plina, riječi "prirodni plin" zamijene s "plin".

26. travanj 2024 05:45