06. svibanj 2015.

Ina bi dioničarima isplatila dividendu od 15 kuna po dionici

Uprava i Nadzorni odbor Ine predložili su Glavnoj skupštini, koja će se održati u lipnju, da se iz zadržane dobiti kompanije isplati dividenda od 15 kuna po dionici ili ukupno 150 milijuna kuna, objavila je u srijedu ta naftna kompanija.

Dioničari bi stekali pravo na isplatu dividende 26. lipnja, a dividenda će se isplatiti najkasnije do 12. srpnja ove godine.

U pozivu za Glavnu skupštinu, koja će se održati 12. lipnja, Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se dobit Ine d.d. ostvarena u prošloj godini u iznosu od 631 milijun kuna namijeni pokriću gubitaka akumuliranog na stavci kapitala. Predlažu također da se dio ostalih rezervi, koje se odnose na dobit iz 1993. godine od 1,45 milijardi kuna i zaliha plina PSP Okoli od 192 milijuna kuna, prenesu u zadržanu dobit u iznosu od 1,64 milijarde kuna.  

Ova isplata predlaže se kako bi pokazali snagu kompanije i u zahtjevnom okruženju, kao i osigurali povrat ulaganja dioničarima i pritom ojačali njihovo povjerenje", navodi Uprava, ističući kako predložena isplata neće ugroziti financiranje budućih projekata, niti će imati značajan utjecaj na snažan financijski položaj i razinu duga.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ističe kako prijedlog o isplati dividende u iznosu od 150 milijuna kuna iznosi oko jednu četvrtinu neto dobiti iz 2014.

- Usprkos drastično smanjenim cijenama nafte i brojnim regulatornim promjenama, Ina d.d. je prošlu godinu ostvarila pozitivan rezultat, uključujući i povećanje prozvodnje nafte. Mogućnost isplate dividende usklađena je s potrebama financiranja kapitalnih projekta, čime postavljamo temelje za budući rast bez značajnog utjecaja na Inin financijski položaj. Istovremeno, uzimamo u obzir one investitore, poput mirovinskih fondova, koji su više orijentirani na dividendu, ističe Aldott.

Prihvate li dioničari prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o dividendi od 15 kuna po dionici, najvećem pojedinačnom dioničaru Ine, mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, pripala bi dividenda u iznosu od 73,6 milijuna kuna, hrvatskoj Vladi, koja drži 44,84 posto dionica, u iznosu od 67,3 milijuna kuna, dok bi ostalim dioničarima za dividendu išao iznos od ukupno 9,1 milijun kuna.

Zadnji je put Ina dividendu isplatila 2013. godine i tada je iz dobiti za 2012. godinu za dividendu isplaćeno 343,6 milijuna kuna ili 34,36 kuna po dionici.