Poslovna scena
StoryEditor

INA i Agrokor najbolje plasirane domaće tvrtke, Podravka ispala sa liste

04. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je sedmu godinu za redom objavio Deloitte, ponovno se našlo 12 hrvatskih tvrtki, s tim da je s liste ispala Podravka, a na listu kompanija s najvišim prihodom u 2012. godini ubacio se Crodux Derivati Dva u vlasništvu Ivana Čermaka.

Na listi se i ove godine najbolje plasirala INA s gotovo 4 milijarde eura prihoda, a domaća naftna kompanija je ujedno i najveća kompanija Adria regije koja osim Hrvatske obuhvaća Sloveniju, Srbiju, Makedoniju i BiH. U odnosu na rang za 2011. godinu INA je na ukupnoj listi top 500 pala za dva mjesta na 28. poziciju.

Među hrvatskim tvrtkama drugoplasiran je Agrokor koji je sa samo 15 milijuna eura manje prihoda od INE ove godine na 30. mjestu dok je prošle godine bio na 29-tom. HEP Grupa se s 1,67 milijarde prihoda s prošlogodišnjeg 116. mjesta uspela na 101. Ostale hrvatske tvrtke su Konzum, T-HT Grupa, Prirodni plin, Orbico, Atlantic Grupa, HEP-Proizvodnja, Zagrebački holding kao jedina tvrtka iz javnog sektora, spomenuti Crodux i HEP-Operator.

Na listu najvećih tvrtki Srednje i Istočne Europe uvrštene su kompanije iz 18 zemalja, a, kao i dosadašnjih godina, najbrojnije su poljske tvrtke. Ukupno ih je 166 i time čine gotovo trećinu liste. Slijedi Češka s 87 kompanija, Mađarska sa 62, Ukrajina s 51, Rumunjska s 35 i Slovačka s 29 kompanija. U Adria regiji i ove godine dominira Slovenija s 18 tvrtki, a zatim Hrvatska s 12, te slijede Srbija s 8 i Makedonija i Bosna i Hercegovina s po jednom do dvije kompanije.

"Ove se godine na listi plasirala 41 tvrtka iz Adria regije, jednako kao i lani. To se može smatrati i pozitivnim iznenađenjem s obzirom da su države regije zabilježile pad gospodarske aktivnosti u 2012. u usporedbi s kakvim-takvim rastom zabilježenim u Srednjoj Europi", komentirao je Ivica Krešić, direktor u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

Na samome vrhu top 500 ljestvice i ove su godine dvije tvrtke iz energetskog sektora, prvi je poljski PKN Orlen, a drugi mađarski MOL, dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda. Ovogodišnju listu karakterizira usporavanje rasta prihoda tj. stagnacija tvrtki, kazao je Krešić. Ove godine prosječni rast iznosio je 3,3 posto dok je prošle godine bio 9,8 posto. Trend usporavanja nastavljen je i u 2013. godini te je u prvom kvartalu zabilježen pad prihoda od 0,5 posto.

"Na listi dominiraju tvrtke iz energetskog i potrošačkog sektora, dok telekom sektor bilježi konstantni pad prihoda od 2008. godine i pad broja tvrtki koje se uspijevaju uvrstiti na ljestvici. Riječ je o bivšim monopolistima koji gube svoj tržišni udjel jer veliki broj kupaca ukida svoje fiksne telefone, a prihodi od interneta ne mogu nadoknaditi taj pad, osim toga tu je i cjenovni pritisak konkurencije u mobilnoj telefoniji", komentirao je Krešić.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je izradio i rang-listu 50 najvećih banaka i 50 najvećih osiguravajućih društava. Na listu najvećih banaka iz Hrvatske su se plasirale Zagrebačka banka, PBZ i Erste banka, dok su ove godine ispale Reiffesen i Hypo banka. Vodeću poziciju zauzela je poljska PKO BP banka, dok među osiguravateljima prednjači također poljski PZU.

Na listi je i ove godine Croatia osiguranje ali za tri mjesta lošijoj poziciji, na 19. mjestu i Allianz Zagreb na predzadnjem 49. mjestu.

"Prosječan rast imovine banaka iznosi 6 posto, ali banke s najvećim prihodima nisu ujedno i na listi banaka s najvećom ostvarenom dobiti", komentirala je Tatjana Sučić, viša menadžerica u odjelu revizije.

25. travanj 2024 19:03