Poslovna scena
StoryEditor

INA obilježava pola stoljeća postojanja

05. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Obilježavajući pola stoljeća postojanja, INA nastavlja s unapređenjem poslovanja usporedno s ulaganjima u istraživanje i proizvodnju.

Najveća hrvatska naftna kompanija INA ove godine obilježava svoj 50. rođendan. Odluka o odabiru imena INA - Industrija nafte donesena je 26. studenoga 1964., a INA je izrasla u jednu od vodećih kompanija u Hrvatskoj, čija proizvodnja iznosi između 50 i 60 posto domaće proizvodnje ukupne primarne energije godišnje. U sastavu INA grupe danas su CROSCO, STSI, Maziva, Hostin, ITR, TRS i Osijek Petrol, kao i neke kompanije koje posluju u inozemstvu. Kompanija upravlja dvjema rafinerijama, u Rijeci i Sisku. Ima razgranatu maloprodajnu mrežu od 395 benzinske postaje u Hrvatskoj te 54 u susjednim zemljama, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. INA posluje i u inozemstvu, trenutačno u Angoli i Egiptu.

Slavna prošlost 

Pola stoljeća rada prilika je za rekapitulaciju slavne prošlosti. Između 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća INA je bila najveća kompanija u bivšoj Jugoslaviji, sa snažnim utjecajem na cjelokupno gospodarstvo. O tome svjedoči i podatak da je njezin ukupni prihod 1990. godine iznosio deset posto sveukupnoga gospodarstva Hrvatske, a činio je 2,5 posto ukupnih prihoda svih poduzeća u bivšoj Jugoslaviji. Za tu tvrtku od strateške važnosti dosta je bilo teško razdoblje Domovinskog rata. No unatoč otežanim uvjetima proizvodnja u Ini nije se prekidala, a na tržištu su u svakom trenutku bili dostupni njezini proizvodi. Nisu prekinuti razvojni projekti, a i dalje se radilo na restrukturiranju.

Inine dionice na burzi su izlistane 2006. Među proizvodnim i istraživačkim uspjesima proteklih nekoliko godina, za Inu su važni otkrivanje plinskoga kondenzatnog polja Zalata-Dravica na području Dravske depresije, otkrivanje naftnih polja u kontinentalnoj Hrvatskoj Selec-1, u blizini postojećeg polja Žutica, bušotine Hrastilnica-3 i Đeletovci 1Z.

Dinamična sadašnjost 

Lanjsku godinu obilježio je početak proizvodnje plina na naftnom polju Bilogora te na Ika B3 u podmorju. U sklopu istraživanja u kopnenom dijelu Hrvatske izbušeno je pet bušotina, a započelo je i istraživanje nekonvencionalnih plinskih ležišta. Nastavljena su i bušenja u Jadranu, gdje su izbušene dvije bušotine s uspješnošću od 60 posto. INA između 2008. i 2014. pokreće veliki investicijski ciklus. U tom razdoblju u sve temeljne djelatnosti tvrtke (istraživanje i proizvodnja nafte i plina, rafinerije i marketing te trgovina na malo) uloženo je 16,6 milijardi kuna. Iz daleke prošlosti zanimljivo je da je Rafinerija nafte Rijeka osnovana još 1882. godine, a samo pet godina kasnije tamo je proizvedeno prvih 60 tona ulja. Tako duga poslovna tradicija i iskustvo gotovo su bez presedana u svjetskim razmjerima. Za riječki ‘ogranak’ Ine važne su i 70-e godine prošlog stoljeća kad je završetkom razvojnog ciklusa u Urinju Rijeka dobila najveći pogon za preradu nafte u tadašnjoj Jugoslaviji. Bio je to iskorak u proizvodnji visokooktanskog benzina te plinskih ulja, mlaznih goriva i loživih ulja.

Zaposlenici o budućnosti 

Obilježavajući pola stoljeća postojanja, INA se nastavlja modernizirati ne samo kada je riječ o istraživanjima i proizvodnji nego i cjelokupnoj organizaciji poslovanja. Kako bi strategija kompanije bila što potpunija u Ini se posljednjih mjeseci provelo istraživanje o tome što zaposlenici smatraju ključnim u godinama koje slijede. Osnovne vrijednosti koje su istaknuli vizija su i energija, a to prema odgovorima ispitanika znači biti dobar partner, poznat po izvrsnosti proizvoda i usluga. Odgovornost i timski rad, integritet i odanost, kao i odgovornost prema zajednici i održivost poslovanja, ulaze u spektar vrijednosti kojima su zaposlenici Ine dali prioritet.

POSLOVANJE VRIJEDNO ISTICANJA

1. INA je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt povećanja iscrpka nafte tercijarnim metodama, tzv. projekt EOR. To je jedan od najvažnijih ulagačkih projekata u kontinentalnoj Hrvatskoj.

2. INA je projektom ‘Plavi koncept’ modernizirala 190 svojih benzinskih postaja, u što je do sada uloženo oko 450 milijuna kuna.

3. U Ini je lani pokrenuta ‘Energija za budućnost’, projekt gradnje prve energetski održive i ekološki prihvatljive benzinske postaje, na lokaciji Stupnik istok.

4. INA je 2014. dobila nagradu ‘Najbolje korporativno upravljanje u Hrvatskoj’, koju dodjeljuje financijski magazin World Finance iz Velike Britanije.

5. Studentska udruga eSTUDENT i ove godine Ini je dodijelila ‘Zlatni indeks’. Tu nagradu dobila je u tri kategorije.

 SJEDIŠTE

INA d.d. ZagrebAvenija Većeslava Holjevca 1010000 Zagreb

telefon / phone :+385 1 64 50 000telefaks / fax :+385 1 64 52 100

e - adresa / e - mail :Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.www.ina.hr

DODATNE INFORMACIJE

Infoweb: www.ina.hrInfo e-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.infotelefon/Inin besplatni telefon: 0800 11 12Facebook-stranica: https://www.facebook.com/INA.HrvatskaLinkedin-stranica: https://wwww.linkedin.com/company/ina

UPRAVA

• Zoltán Sándor Áldott, predsjednik Uprave

• Davor Mayer• Ivan Krešić• Niko Dalić• József Gábor horváth• Péter Rataticsčlanovi Uprave

• Siniša Petrović, predsjednik Nadzornog odbora

VELIKI PODACI - Financijski podaci i planovi

INA je prošle godine uložila u poslovanje dvije milijarde kuna, a na dan u prosjeku proda 5,2 milijuna litara goriva. Na svojim ključnim tržištima BiH i Slovenije INA je u 2013. ostvarila rast prodaje, u Sloveniji peterostruki, a u BiH za pet posto u odnosu na 2012. godinu. Od 2008. do danas uloženo je 10 milijardi kuna u istraživanje i proizvodnju te 5,4 milijardi kuna u razvoj rafinerija. Tržišni udio veleprodaje u Hrvatskoj, koji uz derivate obuhvaća i ukapljeni naftni plin i aviogoriva, povećan je na 73 posto.

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

24. travanj 2024 13:02