Poslovna scena
StoryEditor

Ina otkrila nova ležišta nafte kod Ivanić Grada

26. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska nacionalna naftna kompanija Ina ovih će dana proglasiti komercijalno otkriće nafte u dva nova ležišta, saznaje Večernji list.

Riječ je o bušotini u blizini moslavačkoga mjesta Velika Hrastilnica, nedaleko od Ivanić Grada. Bušotina je u sklopu istražnoga polja Žutica, jednog od najstarijih i najbogatijih Ininih nalazišta u kontinentalnoj Hrvatskoj.Proizvodnja nafte na Žutici traje već desetljećima i dugo se smatralo da su sve lokalne rezerve otkrivene, pa je otkriće dvaju novih ležišta još vrednije.Neslužbeno se doznaje da bi dnevna proizvodnja nafte iz nove bušotine mogla iznositi oko dvjesto i trideset kubičnih metara nafte. Riječ je o otprilike tisuću i četiristo barela, a kako je očekivani proizvodni vijek bušotine između dvadeset i dvadeset i pet godina, može se okvirno izračunati vrijednost otkrića.

Ina bi od novog nalazišta mogla ostvariti prihode od pedesetak milijuna dolara godišnje. Dakako, riječ je o okvirnom izračunu u koji nije uračunata amortizacija ulaganja u razvoj nalazišta, postupni pad proizvodnje zbog iscrpljivanja ležišta, ni davanja državi, poput rudne rente, naknada lokalnoj zajednici, te poreza.

03. svibanj 2024 09:27