Poslovna scena
StoryEditor

Ingra s gubitkom od 194 milijuna kuna

19. Veljača 2014.

Ingra je u prošloj godini ostvarila gubitak od 194 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 138 milijuna kuna, podaci su iz privremenog nekonsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Objavljeni financijski izvještaji, kako se navodi, uzimaju u obzir sve efekte predloženog plana financijskog restrukturiranja u procesu predstečajne nagodbe.

Ukupni su prihodi Ingre u 2013. iznosili 121 milijun kuna i povećani su 11 posto prema godini prije.

Poslovni prihodi su porasli 13 posto, na 111 milijuna kuna, iako se realizacija projekta u Alžiru te prodaja stanova i poslovnih prostora na projektu Dvori Lapad odvija sporije od plana, navodi se u izvješću.

Međutim, u Ingri očekuju da će završetkom predstečajne nagodbe biti omogućeni uvjeti za realizaciju prihoda na projektu Dvori Lapad. Nakon završetka procesa predstečajne nagodbe pred Finom također se očekuje intenziviranje radova u Alžiru.

Ingra je u 2013. ostvarila ukupne rashode u iznosu od 315,16 milijuna kuna, što je povećanje od 27,8 posto prema godini ranije.

Neto dug tvrtke na kraju prošle godine iznosio je 582 milijuna kuna i povećan je za 14 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2012., a uzrok povećanja je usklađenje tražbina s vjerovnicima u procesu predstečajne nagodbe.

U izvješću se navodi kako je Ingra usmjerena jačanju postojeće prisutnosti na tržištima Bliskog istoka i Rusije, te sustavnom i proaktivnom djelovanju na svim ključnim tržištima, radi iskorištavanja potencijala u očekivanom rastu infrastrukturnih projekata. Ključna tržišta Ingre su Hrvatska, jugoistočna Europa, Sjeverna Afrika, Irak i Rusija.

Nakon što je Ingra s ključnim vjerovnicima postigla načelan dogovor o planu restrukturiranja, 18. travnja 2013. predala je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, krajem kolovoza otvoren je postupak predstečajne nagodbe. Ročište za utvrđivanje tražbina u postupku predstečajne nagodbe Fina je zakazala za 25. veljače 2014.

25. travanj 2024 07:59