Poslovna scena
StoryEditor

Ingra zatražila produljenje roka za predstečajnu nagodbu

10. Prosinac 2013.

Ingra je zatražila od Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija odobrenje za produljenje roka provođenja predstečajne nagodbe, objavljeno je danas na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina).

Zakonski rok od 120 dana od otvaranja postupka predstečajne nagodbe ističe 27. prosinca, pa u Ingri traže produljenje tog roka za još 90 dana jer se, kako navodi, suočila s nepredviđenim komplikacijama koje nisu nastale njezinom krivnjom.

Naime, prilikom obrade prijava tražbina vjerovnika utvrđeno je da su određene prijave pogrešno podnesene, i to u enormnim iznosima, koji značajno utječu na ukupne omjere tražbina u postupku.

Iz tog razloga, kažu u tvrtki, do sada nije provedeno ročište radi utvrđivanja tražbina te su pokrenuti pregovori s vjerovnicima radi ispravljanja odnosno povlačenja neosnovanih prijava i usklađenja sa stvarnim stanjem.

Kako napominju, pregovori s ključnim vjerovnicima u završnoj su fazi. Navode i da već u ovome trenutku mogu ustvrditi da će se na ročištu za glasovanje, koje bi trebalo uslijediti nakon prvog ročišta u postupku predstečjane nagodbe na kojem se utvrđuje vrijednost osporenih tražbina, postići potrebna većina od dvije trećine glasova svih prijavljenih i neosporenih vjerovnika.

Postupak predstečajne nagodbe nad tom građevinskom tvrtkom otvoren je 27. kolovoza ove godine. Sveukupne obveze iskazane u revidiranoj bilanci, 31. ožujka iznosile su 860,7 milijuna kuna, a ukupne dospjele obveze, s kašnjenjem u ispunjenju više od 60 dana, 630 milijuna kuna.

Ingrine obveze prema vjerovnicima koje ulaze u predstečajnu nagodbu iznose 1,28 milijardi kuna, i to 835,1 milijun kuna bilančnih obveza i 450,1 milijuna kuna vanbilančnih (garancije i sudužništva).

Među mjerama financijskog restrukturiranja iz Ingre ističu refinanciranje i smanjenje postojećeg duga, stratešku orijentaciju tvrtke na osnovno poslovanje inženjeringa, fokus na inozemna tržišta te daljnje smanjenje troškova.

Preduvjet za ostvarenje strategije restrukturiranje je podrška poslovnih banaka u daljnjem poslovanju - izdavanje svih potrebnih garancija za realizaciju projekata, kao i ostalih instrumenta osiguranja plaćanja u međunarodnom i domaćem prometu, navodi se uz ostalo u dokumentima objavljenim uz predstečajnu nagodbu Ingre.

Mjere operativnog restrukturiranja obuhvaćaju optimizaciju broja zaposlenih uz zbrinjavanje viška, reviziju ugovora s dobavljačima, uvođenje nove organizacijske strukture, jačanje kontrole nad provedbom projekata i likvidaciju neaktivnih povezanih društava, i dr.

19. travanj 2024 10:23