Poslovna scena
StoryEditor

Inina dobit pala osam posto

30. Travanj 2014.

Ina Grupa je u prvom ovogodišnjem tromejsečju, uz pad prihoda od prodaje za 22 posto, zabilježila i smanjenje neto dobiti za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje danas objavljeno nerevidirano, konsolidirano financijsko izvješće te naftne kompanije.

Prvo tromjesečje obilježeno je padom prihoda od prodaje na razini grupe na 5,54 milijarde kuna, što je za 22 posto manje u odnosu na prvo tromjesečje 2013. Do njihova pada došlo je zbog prilagođavanja prodaje prirodnog plina razini domaće proizvodnje, s puno manjim udjelom uvoza, kao odgovor na povećanu konkurenciju zbog otvaranja tržišta, te zbog prilagođavanja iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta i prodaje rafinerijskih proizvoda manje profitabilnim izvoznim mogućnostima, stoji u izvješću.

Na kraju prvog tromjesečja ove godine EBITDA Ina Grupe iznosila je 831 milijun kuna, a smanjena je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za 18 posto. Istodobno, neto dobit je dosegnula 241 milijun kuna, što je 8 posto manje.

U segmentu Istraživanje i proizvodnja INA je po prvi puta u zadnjih deset godina uspjela povećati proizvodnju nafte na postojećim domaćim poljima, i to za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je rezultat intenzivnog programa remonta bušotina s kojim se započelo prošle godine, ističu iz Ine.

Dodaju da je na taj način trend prirodnog pada proizvodnje, koji je ublažen unazad tri do četiri godine, sada privremeno zaustavljen. Slični napori vidljivi su i kod proizvodnje plina na kopnu, ograničavajući njezin pad od samo 1 posto u usporedbi sa prvim tromjesečjem 2013., dok se proizvodnja plina na Jadranu stabilizira, a vidljiv je i blagi porast u odnosu na zadnje tromjesečje 2013., navode iz Ine.

Međutim, poslovanje rafinerija je i dalje opterećeno nepovoljnim kretanjima vanjskog okruženja, s 27 i 32 posto nižim prosječnim rafinerijskim maržama na tromjesečnoj, odnosno na godišnjoj razini.

Međutim, stoji u izvješću, Ina je zadržala svoju snažnu poziciju u maloprodaji premda struktura prodaje motornog benzina ukazuje na smanjenje prodaje premium goriva, što ukazuje na i dalje prisutan pad tržišta.

Operativni novčani tok u prva tri mjeseca ove godine iznosi 452 milijuna kuna, dok se financijski položaj Grupe poboljšao, pri čemu je omjer duga i kapitala pao na 26,2 posto, s 30,6 posto koliko je iznosio prije godinu dana. Neto zaduženost je naime iznosila 4,687 milijardi kuna, što je smanjenje od 31 posto u usporedbi s krajem prvog tromjesečja 2013.

U izvješću se navodi i da su kapitalna ulaganja u prvom tromjesečju ove godine porasla za 72 posto posto u usporedbi s istim razdobljem lani, na 280 milijuna kuna, pri čemu je glavnina ulaganja ostvarenih u Hrvatskoj u segmentu Istraživanja i proizvodnje

02. svibanj 2024 21:40