Poslovna scena
StoryEditor

Inkubatori: Priprema za suočavanje s okrutnom stvarnošću

12. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Kažu da je za svaku tvrtku prva godina poslovanja ključna za preživljavanje. Nije ju lako prebroditi, ali s pomoću poduzetničkog inkubatora sve može biti lakše jer nudi povoljan prostor, ali i, što je mnogo važnije, savjetovanje, mentorstvo i druženje.

Hrvatske su perjanice Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP), Tehnološki park Zagreb (TPZ) te osječki BIOS. Svjetski prosjek uspjeha startupova iz inkubatora jest do 50 posto, ali osječki je uvelike premašio tu brojku.- Uspjeh startupova većinom ovisi o njihovim kompetencijama i kvaliteti poslovne ideje. Budući da pri iskazivanju interesa za ulazak u inkubator komisija za ulazak stanara na temelju različitih parametara procjenjuje njihovu kvalitetu, 70 posto startupova smještenih u BIOS-u nastavilo je raditi i počelo je investicijski ciklus - pohvalio se Jean Pierre Maričić, direktor BIOS-a.

Zagrebački inkubator poduzetništva, projekt koji su pokrenuli poslovni anđeli Saša Cvetojević i Ivo Špigel, ima samo malo lošije brojke. U dvije godine osnovana je 31 startup-tvrtka, većinom u Hrvatskoj, ali neke i u inozemstvu, od kojih je 16 preživjelo prvu godinu i probilo se na tržište. Jedan od takvih projekata jest Mash.me koji su pokrenuli braća Darian i Vedran Škarica. U inkubatoru su pronašli sve što su tražili.

- Brat i ja doslovno smo radili u garaži prije nego što smo ušli u inkubator. Iako smo obojica imali veliko tehničko znanje, nedostajalo nam je poslovno iskustvo te kontakti. Kad se otvorio natječaj za prvu generaciju ZIP-a, shvatili smo da je vrijeme za izlazak iz garaže i za idući korak poslovanja. Vrlo smo zadovoljni vremenom provedenim u inkubatoru jer, osim što imamo mentorstvo i pristup informacijama, okruženi smo s timovima koji su u različitim fazama razvoja proizvoda pa smo si pomagali - rekao nam je Darian Škarica.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom broju Lidera.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

21. travanj 2024 23:05