Poslovna scena
StoryEditor

Inovacije u zdravstvu mogu smanjiti proračunski deficit

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Philips je održao okrugli stol na temu ‘Važnost inovacija u održivim zdravstvenim sustavima uz mogućnost financiranja iz EU fonadova‘.

Na okruglom stolu u zagrebačkom Matis absolute loungeu sudjelovali su predstavnici zdravstvenog sektora i akademske zajednice te brojnih tvrtki.Okrugli stol je održan s ciljem podizanja svijesti o značaju inovacija u zdravstvu te kako bi se institucijama zdravstva približili strukturni fondovi kao primjer lakše modernizacije hrvatskog zdravstva, a otvorila ga je veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Stella Ronner- Grubačić.Na okruglom stolu se moglo čuti kako bi ovakav način modernizacije omogućio bolju skrb za pacijente te smanjio sustavne troškove, ali i kako se suočavamo s nedostatkom kadrova i neodrživim rastom troškova u zdravstvu koji rastu brže nego li BDP.

-Inovacije u zdravstvu mogu smanjiti proračunski deficit, a više inovacija znači i bolju kvalitetu, učinkovitost te bolju kontrolu troškova, rekao je Miroslav Šaban, direktor Philipsa u Hrvatskoj. Europska komisija je za razdoblje 2014.- 2020. odredila proračun od 336 milijardi eura za strukturne fondove, od toga je za zdravstvo i inovacije namijenjen budžet od 5 milijardi eura za postojeće članice Europske unije. Za ulaganja u centralnu i istočnu Europu namijenjeno je 145 milijardi eura. -Hrvatska je spremna za novac iz fondova EU, te očekujemo kako će 8 milijardi eura biti dostupno iz strukturnih fondova u razdoblju 2014.-2020., rekao je A.D.Turkić iz Schuman Associatesa.

28. travanj 2024 02:23