Poslovna scena
StoryEditor

Institut IGH: 6. rujna glasovanje o izmijenjenom planu restrukturiranja

28. Kolovoz 2013.

Nagodbeno vijeće u postupku predstečajne nagodbe nad Institutom IGH zakazalo je ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog i operativnog restrukturiranja te tvrtke za 6. rujna, izvijestio je danas IGH putem Zagrebačke burze.

Nad Institutom IGH postupak predstečajne nagodbe pokrenut je 10. lipnja ove godine.

Ročište na kojem se trebalo glasovati o izmijenjenom planu bilo je zakazano za 27. kolovoza, ali je odgođeno zbog "nomotehničkog usklađenja teksta prijedloga predstečajne nagodbe", koje je zatražio dužnik.

Institut IGH danas je putem Zagrebačke burze, kao i putem internet stranica Fine, objavio izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja s tekstom nacrta nagodbe.

Financijsku poziciju karakteriziraju nelikvidnost, prezaduženost te ulaganja u nekretninske projekte i ostalu imovinu, navode iz IGH.

Ukupni dug tvrtke je krajem prošle godine iznosio 494,9 milijuna kuna, od čega se 409,9 milijuna odnosi na kredite od banaka i 75 milijuna kuna na obveznice, navode iz Instituta IGH, uz napomenu kako društvo ima i vanbilančne obveze u ukupnom iznosu 900 milijuna kuna na temelju garancija te sudužništva za nekretninske projekte.

Po podacima iz izmijenjenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja, ukupne prijavljene tražbine, uključivo i tražbine radnika koje ne ulaze u predstečajnu nagodbu, na dan 10. lipnja iznose 1,9 milijardi kuna.

Prema prijedlogu mjera financijskog restrukturiranja, ukinula bi se sudužništva koja nisu osigurana hipotekama na imovini tvrtke, dok bi na snazi ostala sudužništva osigurana hipotekama.

Prijedlog predviđa i otpis dospjelih obveza za kamate u iznosu od 37,4 milijuna kuna, otplatu duga za nekretninske projekte kroz jednokratnu otplatu iz prodaje nekretnina u iznosu od oko 179,9 milijuna kuna, pretvaranje neosiguranih financijskih tražbina u junior dug u iznosu od 12,4 milijuna kuna te djelomičnu konverziju duga prema dobavljačima u redovne dionice, odnosno pretvaranje 30 posto duga u kapital za obveze prema dobavljačima u iznosu od oko 23,5 milijuna kuna po nominalnoj vrijednosti dionice.

Među predloženim mjerama su i isplata prioritetnih obveza prema radnicima za bruto plaće i otpremnine iz dokapitalizacije te otplata preostalih operativnih obveza kroz pet godina.

Predloženi model financijskog restrukturiranja uključuje drugi krug dokapitalizacije uz refinanciranje bankovnog duga dijelom kroz jednokratnu otplatu te dijelom kroz produljenje otplate i smanjenje kamate, navodi se u planu.

Tako se uz ostalo navodi da bi se za osiguravanje potrebne likvidnosti, u iznosu od minimalno 40 milijuna kuna, provela dokapitalizacija od strane postojećih i/ili novih dioničara ili iz prodaje imovine društva, u roku od godine dana od konačno potpisanog sporazuma ili okončane predstečajne nagodbe.

Mjere operativnog restrukturiranja predviđaju i nastavak provođenja mjera smanjivanja troškova te trenutnu prodaju neprofitabilne imovine/društava, a među tim mjerama su primjerice i daljnja optimizacija broja zaposlenih, nakon stabilizacije poslovanja u Hrvatskoj i provedenog restrukturiranja, izlaz na međunarodna tržišta (Rusija), promjena trenutne vlasničke te strukture upravljanja, kroz sudjelovanje predstavnika ključnih vjerovnika u Nadzornom odboru te izmjenama u upravi društva.

16. travanj 2024 14:01