12. lipanj 2015.

Intesi se otvaraju vrata za squeeze out

lider.media
lider.media

Vlasniku Privredne banke Zagreb, Intesi Sanpaolo, otvoren je put prema istiskivanju manjinskih dioničara. Budući da će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prodati svoj udjel od 20,88 posto u PBZ-u, a najavljeno je kako će se transakcija provesti 16 lipnja, talijanski vlasnik će nakon toga imati 97,5 posto udjela.

Prema čl. 300f Zakona o trgovačkim društvima, ukoliko većinski vlasnik ima najmanje 95 posto udjela u vlasništvu, ima pravo istisnuti sve preostale dioničare uz plaćanje pravične naknade.

Procedura je slijedeća. Mora se objaviti sazivanje Glavne skupštine u kojemu piše prijedlog odluke o prijenosu dionica (istiskivanju) i kolika je naknada koju će svaki dioničar dobiti po dionici. Intesa Sanpaolo, naravno, može i ne mora ići u istiskivanje, sve ovisi o strategiji i željama talijanskog većinskog vlasnika. Želi li i dalje imati dioničare, sazivati skupštine te držati se svih pravila Zagrebačke burze, a samim time i imati dionice listane na burzi.

Manjinske dioničare u posljednjih nekoliko godina istisnuli su većinski vlasnici Zagrebačke pivovare, PIK Vrbovca, Belišća, a jedno od najbolnijih bilo je u slučaju Plive. Prije šest godina tadašnji većinski vlasnik, američki Barr, odlučio je maknuti sve dioničare unatoč njihovom velikom negodovanju. To mu je, naravno, i uspjelo čime je jedna od najvećih hrvatskih kompanija, perjanica domaćeg tržišta kapitala, na neki način nestala sa te scene.

Naime, uobičajeno je da se nakon istiskivanja, provede delistiranje dionica s burze jer kada postoji samo jedan vlasnik, listing zapravo više nema ni smisla. Na Zagrebačkoj burzi trenutno 11 banaka ima listane dionice, od kojih su najveće, pored PBZ-a, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka. Trenutna vlasnička struktura PBZ-a (top 10 dioničara) izgleda:

1. Intesa Sanpaolo - 76,59%2. EBRD – 20,88%3. AZ OMF KATEGORIJE 0,60%4. PBZ D.D. (vlastite dionica) 0,34%5. AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND 0,22%6. ERSTE ADRIATIC EQUITY - OIF S JAVNOM PONUDOM 0,07%7. PBZ EQUITY - OIF S JAVNOM PONUDOM 0,078. PIPS GAVRILOVIĆ POLJOPRIVREDA 0,05%9. AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND KATEGORIJE 0,04%10. PIPS GAVRILOVIĆ POD. ZA PROIZV. I PRER . MESA 0,03%

Trenutna cijena jedne dionice PBZ-a iznosi 610 kuna. Dionicom se ne trguje previše, najveći dnevni promet zabilježen je u veljači od 1,56 milijuna kuna, inače je desetak tisuća kuna. Najveća cijena ove dionice u povijesti ostvarena je 14. kolovoza 2007. godine i iznosila 2080 kuna, dok je najmanja bila prije 15 godina – 60,1 kuna.