Poslovna scena
StoryEditor

Iskon nije primjenjivao predatorske cijene

05. Listopad 2012.

Tvrtka Iskon nije primjenjivala predatorske cijene maloprodajnih usluga Iskon.DUO i Iskon.TRIO, utvrdila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

AZTN je kao neosnovan odbila zahtjev tvrtke Amis Telekom da se na tržištu širokopojasnog pristupa internetu za privatne korisnike u Hrvatskoj utvrdi zlouporaba Hrvatskog Telekoma (HT) i njegovog povezanog društva Iskon Internet. Pojednostavljeno, Amis je u svom zahtjevu tvrdio da Iskon primjenjuje predatorske cijene svojih maloprodajnih usluga Iskon.DUO i Iskon.TRIO, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama AZTN-a koji je proveo i opsežnu analizu cijena i troškova poslovanja Iskona od 2007. do kraja 2011., kao i drugih bitnih činjenica na mjerodavnom tržištu.

AZTN je, kako se ističe, utvrdio da nema dokaza da su HT i Iskon zlouporabili vladajući položaj jer maloprodajne usluge Iskon nije pružao primjenom predatorske politike cijena i s ciljem istiskivanja drugih tržišnih takmaca s tržišta odnosno nije konkurentima onemogućavao pristup tom tržištu.

Predatorsko postupanje znači da poduzetnik svoje proizvode i usluge privremeno prodaje po cijenama nižim od troškova, s ciljem da tržišne takmace istisne sa tržišta ili im spriječi pristup tržištu, što može jačati tržišnu, vladajuću snagu ‘predatora‘, ali dugoročno je na štetu za krajnje potrošače.

Da bi se utvrdilo takvo postupanje potrebno je, osim utvrđenja da je poduzetnik u vladajućem položaju, kumulativno ispuniti još četiri ključna kriterija, a Agencija je utvrdila da u konkretnom slučaju ti kriteriji nisu bili kumulativno ispunjeni. Naročito, kako navode, nisu ispunjeni kriterij isključivanja konkurenata s tržišta i zatvaranja tržišta, kriterij povrata troškova, a nisu utvrđeni ni negativni učinci za krajnje potrošače

Nije bilo negativnih učinaka za krajnje potrošače, jer je u istraživanom razdoblju došlo do snižavanja opće razine cijena ‘dual play‘ (DUO) i ‘triple play‘ (TRIO) paketa povezanih usluga (govorne usluge, usluge širokopojasnog pristupa internetu i TV usluga), navodi se uz ostalo u opširnom priopćenju.

Analiza je pokazala i da je u početnoj godini (2007.) HT zajedno s Iskonom imao tržišni udjel od gotovo 100 posto, a uz stalni trend pada taj udjel se u 2011. zadržao na razini višoj od 70 posto, pa se HT i njegovo povezano društvo Iskon smatraju poduzetnicima u vladajućem položaju. No, napominje se i kako je Iskon u tom razdoblju imao neznatan utjecaj na tržištu u odnosu na utjecaj samog HT-a.

U ocjeni kriterija mogućeg isključivanja konkurenata s tržišta, AZTN je utvrdio kako je većina operatora u tom razdoblju imala rast broja pretplatnika odnosno povećanje tržišnog udjela pa nema dokaza predatorska strategija poduzetnika u vladajućem položaju.

24. travanj 2024 15:30