Poslovna scena
StoryEditor

Isplata odštete putnicima tek nakon liberalizacije HŽ-a

27. Rujan 2013.

Hrvatske željeznice do prosinca 2014. imaju odgodu primjene odredbi europske uredbe o obvezi isplate odštete putnicima u slučaju kašnjenja vlaka, a ta se odgoda može tražiti dva puta po pet godina, izjavili su danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković.

Postoji prijelazno razdoblje i maksimalno će se iskoristiti kako bi se ojačali kapaciteti HŽ Putničkog prijevoza. Kada prođu procese restrukturiranja i kada budu spremni za liberalizaciju, 2017. godine, onda će se poštovati uredba, kazao je Hajdaš Dončić upitan za komentar presude Europskog suda pravde da sve europske željeznice moraju svojim putnicima isplatiti odštetu u slučaju kašnjenja vlaka te da li će odredbe europske uredbe stupiti na snagu i u domaćem putničkom prijevozu.

I predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković ističe da ta tvrtka za obvezu odštete zbog kašnjenja vlakova ima odgodu do prosinca 2014. te da se ta odgoda može tražiti dva puta po pet godina.

Ova prva odgoda istječe početkom prosinca 2014. godine, a s obzirom na sadašnje stanje infrastrukture i našeg voznog parka, koji su dotrajali, tražit ćemo odgodu još pet godina kako bi dobili vrijeme da se uredi infrastruktura, isporuče novi vlakovi i kako bi se putnicima i korisnicima pružila prava i dobru usluga, kaže Ratković.

Potvrdio je kako se kašnjenje vlakova u zadnjih nekoliko godina povećava, a kao razlog navodi sve stariji vozni park te infrastrukturu koja je zadnjih dvadesetak godina zapostavljena i koja sada ide u veliki investicijski ciklus.

"Naravno da kasne. Vlakovi će kasniti sigurno još dvije do tri godine dok se ne završi prvi investicijski ciklus", kaže ministar Hajdaš Dončić.

Dodaje kako ničeg nema preko noći, ali i kako su pomaci vidljivi, a prvi već sljedeće godine kada će se skratiti putovanje od Siska do Zagreba za 30 minuta. Do 2020. trebala bi biti obnovljena većina koridorskih pruga na kojima će voziti 44 nova vlaka, rekao je.

Iz HŽ Putničkog prijevoza na upit o presudi Europskog suda pravde odgovaraju kako je novim Zakonom o željeznici određeno da se pojedini članici Uredbe o pravima i obvezama putnika u željezničkom prijevozu ne primjenjuju do 3. prosinca 2014. s mogućnošću produljenja odgode o čemu odluku donosi ministar.

Prema Uredbi, država članica može odobriti izuzeće primjene odredbi Uredbe na domaće usluge željezničkog putničkog prijevoza na određeno razdoblje i to dva puta, svaki put najdulje za pet godina.

Europski sud u Strasbourgu jučer je donio odluku da sve europske željeznice moraju svojim putnicima isplatiti odštetu u slučaju kašnjenja vlaka - za kašnjenje između jednog i dva sata mora se vratiti 25 posto iznosa cijene karte, a više od dva sata polovicu iznosa.

Ministar Hajdaš Dončić je na novinarske upite potvrdio da se sastao s predstavnicima rumunjske kompanije (S.C. Grup Feroviar Roman), koja je pobijedila na natječaju za kupnju 75 postotnog udjela u HŽ Cargu.

Imali smo inicijalni sastanak s kompanijom koja je pobjedila na natječaju, finaliziraju se i parafiraju neke točke ugovora i vjerujem da će za nekoliko tjedana ugovori biti potpisani, kazao je.

20. travanj 2024 14:19