Poslovna scena
StoryEditor

Ispred svog vremena - Effectus

29. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Programi Visokog učilišta EFFECTUS potiču na učenje kreativnosti kao discipline i vještine i zasigurno su programi budućnosti. Ondje žele obrazovati studente za zanimanja koja još ne postoje koristeći se najsuvremenijim tehnologijama tako da mogu rješavati probleme za koje zasad uopće nisu svjesni da postoje.

Programska koncepcija EFFECTUS-a primjer je uspješne integracije. Preddiplomski stručni studij Financije i pravo prvi je stručni (proffessional) studij u Republici Hrvatskoj koji u svom nazivu sadrži pravo i koji cjelovito integrira brojne pravne, interdisciplinarne financijsko-pravne i ekonomske predmete. Studij daje znanja i vještine iz područja poslovnog prava. S druge strane, razumijevanje novca i poznavanje financija zaokružuje ga u smislenu cjelinu, a naročito je važno da je to znanje praktično upotrebljivo.

Jedna od strateških smjernica EFFECTUS-a je osigurati modernu, kreativnu i stručnu koncepciju izvođenja programa. Integrirano obrazovanje - znanja, vještine i kompetencije iz raznih područja studentima omogućuje osposobljavanje za izravno uključivanje u profesiju za koju su se školovali. Današnje dinamično poslovno okružje zahtijeva stručnjake koji su u stanju pratiti promjene i na područjima financija i na područjima prava koja su relevantna za financijsko poslovanje. Takvo obrazovanje potencijalnom poslodavcu omogućuje zapošljavanje tzv. ‘2 u 1 prvostupnika‘, odnosno diplomanta koji je kompetentan istodobno izvršavati različite vrste poslova. EFFECTUS obrazuje stručnjake koji mogu odmah efikasno i efektivno raditi.

Da to nisu samo puste riječi, odnosno da EFFECTUS razmišlja ‘korak ispred‘ - dokazuje i to da je na EFFECTUS-u po prvi puta u Hrvatskoj uveden izlazni završni test. To je jamstvo kvalitete znanja i vještina završenog studenta svakom potencijalnom poslo- davcu. Njihovi studenti u 120 minuta dokazuju poznavanje temeljnih područja struke iz ključnih na- stavnih predmeta studijskog programa kojeg završavaju (npr. Računovodstvo, Poslovne financije, Radno pravo, Trgovačko pravo, Analiza financijskih izvještaja, Porezni sustav i primjena...).

Tokom studija nastoje studente naučiti razmišljati, omogućiti im da postanu poslovno inteligentni i da učinkovito rješavaju nove i do tada nepoznate probleme. Novim i inovativnim metodama. U tom smislu, programi EFFECTUS-a potiču na učenje kreativnosti kao discipline i vještine i zasigurno su programi budućnosti. Oni žele obrazovati studente za zanimanja koja još ne postoje, koristeći tehnologije koje još nisu osmišljene, tako da budu u mogućnosti rješavati probleme za koje trenutačno uopće nisu svjesni da postoje. Samo promjena je stalna... I to promjena koja će permanentno omogućavati usklađivanje stečenih znanja i kompetencija sa sadašnjim, ali i budućim potrebama tržišta rada. Pri tom nastoje prepoznati mikrotrendove i tako kreirati programe koji će već danas omogućiti ‘znanja budućnosti‘ tj. znanja koja će sutra biti potrebna na tržištu rada.

Studijski program Financije i pravo dokazuje gornje tvrdnje. Njime su zapravo kreirali jednu novu kvalifikaciju, koja do sada nije uopće postojala, i to EFFECTUS svrstava u ustanove koje aktivno promišljaju budućnost. Dobra privatna visoka škola pravo je nacionalno bogatstvo. No, da bi privatna visoka škola bila dobrom, mora postojati javno jamstvo njezine kvalitete slično onom koje pruža državna matura, a samo tržište takvo jamstvo, u pravilu, ne daje. Činjenica kako je u postupku međunarodne reakreditacije utvrđeno da itekako drže do javno objavljenih normi kvalitete govori o njihovom shvaćanju specifičnosti uloge privatnih ustanova; iako privatna, EFFECTUS ima takozvane javne ovlasti - to znači da imaju ovlaštenje dano od države da u zakonom propisanom postupku na završetku studija dodjeljuju kvalifikacije odnosno izdaju javne isprave – diplome. Ta odgovornost nije mala jer uključuje: prvo – povjerenje države, drugo povjerenje roditelja i studenata koji su odlučili investirati novac u svoje obrazovanje. Treće, uključuje i poduzetničku odgovornost prema društvenoj zajednici.

MISIJA I VIZIJA - Poruke

MISIJA - Vrhunskom kvalitetom nastave, infrastrukturom, kadrovima, povezanošću s gospodarstvom i akademskim ustanovama te međunarodnim aktivnostima obrazovati stručnjake za sadašnje i buduće potrebe tržišta rada te tako omogućiti odgovor na pitanje ‘Što ne znam da ne znam?’. Pritom biti inovativan u izvedbi i aktualan u nastavnim sadržajima. misija je postići da studenti žele više, postavljaju pitanja, zahtijevaju znanje, traže odgovore, žele vještine i kompetencije koje će ih učiniti konkurentnima. EFFECTUS želi unaprijediti način prijenosa znanja koristeći se mehanizmom ‘push - pull’ kojim se povećava primjenjivost stečenog znanja i omogućava izravna primjena rezultata učenja u gospodarskom životu. Vrhunsko obrazovanje jest nužan preduvjet ostvarivanja osobne prednosti na tržištu rada.

VIZIJA - Postati prvi izbor u stručnome visokoškolskom ekonomskom obrazovanju na nacionalnoj i regionalnoj razini na temelju integralnog pristupa izučavanju financija i prava te stalne izvrsnosti na svim područjima djelovanja.

ŽIVOT U ZAJEDNICI - Društveno odgovorno obrazovanje

Visoka škola za financije i pravo EFFECTUS spremna je mijenjati društvo na bolje. Budući da je riječ o obrazovnoj ustanovi, društveno odgovorno poslovanje za njih postaje društveno odgovorno obrazovanje Smatraju kako je ulaganje u obrazovanje i vlastito usavršavanje veliko bogastvo, a EFFECTUS-ov zadatak u tom je smislu usmjeriti i osvijestiti buduće generacije. Svijet u kojem trenutačno živimo obilježen je neprestanom borbom za opstanak uslijed različitih kriza. Nije u pitanju samo ekonomska kriza, već i kriza morala, preispitivanje i uspostavljanje hijerarhije određenih zajedničkih vrijednosti. Budući da je društvena odgovornost u svakom vidu djelovanja te ima vrlo veliki značaj, smatraju kako svaki pojedinac treba biti svjestan okruženja i društva u kojem živi, treba prihvaćati druge i drugačije, štiteći vlastito i poštujući dostojanstvo svakog čovjeka. EFFECTUS kontinuirano provodi projekt Društveno odgovorno obrazovanje kojim nastojimo širiti kulturu inovativnosti, kreativnosti i preuzimanja razumnog rizika na svakom radnom mjestu i u svakodnevnom životu. Ciljevi su potaknuti današnje mlađe generacije na razmišljanje o vlastitoj budućnosti, o važnosti obrazovanja i odabira profesije.

Znanstveno-izdavačka djelatnost

EFFECTUS-u visoko obrazovanje predstavlja više od izvođenja nastave. Među svoje ključne razvojne prioritete EFFECTUS pozicionira izdavaštvo. Smatramo kako nastavnici moraju razvijati struku kroz stručni i znanstveni rad. Uvjeti za izbor u nastavno zvanje i izvođenje nastave na EFFECTUS-u iznimno su strogi. Za izbor u zvanje profesor visoke škole nastavnik je dužan napisati udžbenik i objaviti ga u sklopu EFFECTUS-ovog izdavaštva. Tako pokazujemo da vjerujemo u nastavnike, ali i da tražimo izvrsnost na svim poljima. Dvije su grane izdavačke djelatnosti - objava udžbenika koji se kao literatura koriste za nastavne predmete; druga je grana izdavanje vlastitog znanstvenog časopisa ‘Financije i pravo‘.

POSLOVANJE VRIJEDNO ISTICANJA

Besplatne pripreme za državnu maturu Svake godine EFFECTUS organizira besplatne pripreme za polaganje obveznih ispita državne mature, za upis na studij ekonomije i studij prava. Više od 100 polaznika tijekom proljetnih mjeseci usavršava svoje znanje kod njih.

Ideja godine Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha - moto je ovog projekta koji je okrenut učenicima srednjih škola. kako napraviti poslovni plan, kako ga predstaviti i naposljetku kako ga provesti u djelo. Desetci prijavljenih timova obraduju ih svake godine svojim idejama.

Na mladima svijet ostaje Besplatne radionice u srednjim školama s ciljem da se učenicima, neovi- sno o vrsti programa koji pohađaju, približe i na jednostavan način objasne ekonomske i pravne situacije iz svakodnevnog života te da se ujedno, na popularan način, promovira ekonomska i pravna znanost.

Tribine, predavanja i okrugli stolovi Organizirali su desetke javnih tribina, okruglih stolova i predavanja od javnog interesa. Posjetili su sve veće gradove u Hrvatskoj u kojima su njihovi gosti raspravljali o nužnosti visokog obrazovanja, tržištu rada i sl.

INTEGRACIJA PRAVNIH I EKONOMSKIH ZNANJA

• jamstvo kvalitete• integracija znanja• izlazni završni test• jedinstveni program• studij budućnost

SJEDIŠTE

Visoko učilište EFFECTUS - visoka škola za financije i pravo

Trg J. F. Kennedyja 210000 Zagreb

telefon/phone:+385 1 611 7777telefaks/fax:+ 385 1 6177 022e-adresa/e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.effectus-uciliste.eu

Dodatne informacije

www.EFFECTUS-uciliste.eu/strategija.htmlwww.facebook.com/visoko.uciliste.EFFECTUSwww.youtube.com/user/EFFECTUSTV

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

26. travanj 2024 08:34