Poslovna scena
StoryEditor

Istina o hrvatskim poduzetnicima: Sve mane i pokoja vrlina

12. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Kakvi su hrvatski poduzetnici? U tranzicijskom okruženju tipa ‘tko je jamio, jamio je‘ u dvadesetak postkomunističkih godina, izrasli su poduzetnici koji su u usporedbi s kolegama sa Zapada u najbolju ruku osrednji.

Bliži su biznismenima u zemljama nekadašnje Jugoslavije, ali ipak konkurentniji od većine kolega u istočnijim dijelovima bivše države.No nisu svi isti. Liderovo istraživanje koje donosimo u novom broju otkriva sedam glavnih poduzetničkih tipova, a swot analiza njihove ključne vrline i mane. Više o svemu pročitajte u temi tjedna Matilde Bačelić.

Europski razvojni fond financira izlazak na tržišta trećih zemalja, odnosno potiče ulaganje u nekadašnje kolonije. Sad i Hrvatska može ući u igru za podjelu tog novca – EU nudi 4,8 milijardi eura na godinu za osvajanje nesvrstanih.Iako nećemo postati neokolonijalna sila, mogli bismo bar financirati povratak na to tržište, a više o izgledima za to pročitajte u tekstu Gordane Gelenčer.

Nakon više od četiri godine od prvog prijedloga uvođenja potportfelja u obvezne mirovinske fondove njihovi čelnici došli su na svoje. Do sredine kolovoza četiri fonda koja podupiru drugi mirovinski stup svoju će imovinu presložiti u tri potportfelja. O njihovim ključnim razlikama, vrijednosti i sastavu pričitajte u analizi Nikole Sučeca.

Ovotjednu rubriku Poduzetnik zaposjeo je Mladen Amidžić, predsjednik Uprave i suvalsnik Trilixa, tvrtke koja je nedavno u suradnji s Vipnetom razvila NFC čitač za samoposlužne uređaje, a u rubrici Kompanija više pročitajte o poslovanju Bipe.

Tu je još i razgovor sa Zvijezdanom Stanićem, feljton o Philipu Clarkeu iz Tescoa, kao i detaljno izvješće s Liderove konferencije Marketing by numbers.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

Sljedeći broj Lidera bit će kod svih pretplatnika i na svim prodajnim mjestima u petak 20. lipnja.

04. svibanj 2024 03:21