Poslovna scena
StoryEditor

Iz Njemačke neće doći megainvesticije nego mala i srednja ulaganja

04. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju domaći gospodarstvenici priželjkuju snažniju suradnju s mnogim državama članicama, a na samom vrhu tog vala zasigurno bi trebala biti i Njemačka.

Dobro je poznato da je riječ o najvitalnijoj europskoj ekonomiji koja je jedan od većih ulagača u našu zemlju, no Hrvatska sada ima priliku značajno poboljšati ovu gospodarsku suradnju. O tome, ali i o potencijalnim mogućnostima razvoja domaćeg gospodarstva unutar jedinstvenog europskog tržišta, za Lider govori dr. Dino Ivan Dogan, predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. Dr. Dogan, koji se rodio i školovao u Stuttgartu, uz akademsku karijeru ima i bogato iskustvo na vodećim pozicijama u brojnim svjetskim telekomunikacijskim kompanijama, a trenutačno je član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog telekoma.

Što kažete potencijalnim investitorima iz Njemačke kad pitaju o mogućnostima ulaganja u Hrvatskoj? Kakve prednosti imamo u odnosu na zemlje iz okruženja?

Jedna od velikih prednosti je ulazak u Europsku uniju. Nošenje oznake „članice EU“ povezano je sa pravnom sigurnošću koja je za strane investitore izuzetno važna. Poznato je koliko osjetljivo strani kapital reagira na pravnu nesigurnost. Prednosti Hrvatske su također odlična prometna i telekomunikacijska infrastruktura, povoljni uvjeti za proizvodnju energije iz alternativnih obnovljivih izvora, velike rezerve pitke vode, uglavnom nezagađena priroda, relativno dobro kvalificirana radna snaga i uhodani turistički sektor.

Usprkos ulasku u EU njemačka kancelarka Angela Merkel ovih dana poručuje da Hrvatska i dalje treba raditi na pravnoj sigurnosti?

Sigurnost je važna za svakog investitora i to u smislu da se pravila igre ne mijenjaju za vrijeme utakmice. Ako je investitor došao pod jednim investicijskim okvirom, onda svaka promjena uvjeta poslovanja iz njegove perspektive smije ići samo na bolje, a ne na lošije.

Više pročitajte u novom broju Lidera.

27. travanj 2024 19:26