Poslovna scena
StoryEditor

Izbačene agencije uzvraćaju udarac Žgombi

30. Studeni 2014.

Četiri putničke agencije (Media Turist, Ban tours, Speranza i Alladin DMC) koje su nedavno izbačene iz članstva Udruge hrvatskih putničkih agencija, pripremaju prijavu Udruge Agenciji za tržišno natjecanje jer je vodstvo UHPA-e slalo direktne mejlove ravnateljima škola s preporukom da za školska putovanja biraju isključivo njezine članice.

K tome, agencije koje nisu htjele platiti 13 tisuća kuna za UHPA-in certifikat nisu uvrštene u brošuru za školska putovanja.

Vlasnici agencija tvrde da javnost pa i ravnatelji škola misle da je UHPA državna institucija, a zapravo je privatna udruga. Na taj način UHPA krši Ustav jer agencije koje nisu na njezinom popisu imaju sve potrebne licencije za obavljanje agencijskog poslovanja. Loši odnosi članica eskalirali su na nedavno održanoj sjednici Skupštine UHPA-e u Rapcu, gdje je bilo i fizičkog obračuna.

– Vlasnici agencija razgovarali su u baru hotela jer nisu smjeli prisustvovati sjednici, kada nam je prišao Nenad Janićijević, vlasnik agencije Kontakt Tours, i prvo fizički navalio na kolegu Bojana Dvoršeka iz agencije Sport i putovanja, a onda par puta zamahnuo prema meni, uz brojne psovke. Osoblje hotela skočilo je na njega i izbacilo ga iz hotela, a tu neugodnu scenu vidjeli su svi. Tražit ćemo njegovo isključenje iz UHPA-e – priča Saša Blažeković, vlasnik agencije Speranza, koja drži 50 posto tržišta školskih putovanja u Zagrebu.

Janićijevićev komentar nismo uspjeli dobiti, ali navodno se uzrujao jer su ga kolege optužili da je glasovao za njihovo izbacivanje. Sporno je što se na dnevnom redu sjednice Skupštine uopće nije nalazila točka o izbacivanju agencija, već je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba naknadno uvrstio tu temu pod točkom razno. Mnogo članova nije prisustvovalo sjednici, već je dalo svoju punomoć, ne znajući da će time glasovati za izbacivanje kolega i naknadno su se uzrujali jer za to nisu htjeli glasovati. Uskoro bi trebala biti održana izvanredna sjednica Skupštine UHPA-e, na kojoj će se tražiti smjena dosadašnjeg vodstva.

– U UHPA-i govore da smo protiv uvođenja reda. Štoviše, borimo se za UHPA-u jer nam je potrebna i jedina u naše ime može rješavati probleme kao što su pitanja oporezivanja, nelojalne konkurencije i sl. Želimo da se UHPA bavi tim problemima, a ne certificiranjem, koje bi trebalo biti na dobrovoljnoj bazi, a ne uvjetovano i skupo – zaključuje Blažeković.

26. travanj 2024 16:48