Poslovna scena
StoryEditor

Izlaska iz recesije nema još ni u primisli

14. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Gospodarstvenicima nisu trebale prognoze MMF-a, HNB-a i mnogih drugih bankarskih analitičara kako bi doznali da im ni ove jeseni neće biti lako.

Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma i ne pomišlja na izlazak iz faze recesije. Slaba je utjeha što 48 posto gospodarstvenika svoju situaciju u rujnu ocjenjuje lošom, a mjesec prije bilo ih je 52 posto. Naime, dobro vrijeme vlada među samo 16,7 posto poduzetnika (mjesec prije 13 posto), a čak 46,5 posto gospodarstvenika smatra da će u idućih šest mjeseci prilike biti nepovoljne. HLIPO u rujnu iznosi 72,5 postotnih bodova, a u istom je mjesecu prošle godine bio 87,1. Proizvodnja je najpesimističniji sektor, HLIPO je samo 60 bodova, ali u idućih šest mjeseci poduzetnici u tom sektoru predviđaju još crniji scenarij. Iako je Državni zavod za stastiku objavio kako je industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvi rast industrije nakon sedam mjeseci pada, podaci za HLIPO to ne održavaju.   

Kad je riječ o pesimizmu, trgovina u stopu slijedi proizvodnju. S HLIPO-om za rujan od 65 postoenih bodova potvrđuje DZS-ove podatke o kolovoškom padu prometa na malo od 3,2 posto na godinu. U Hrvatskoj je 2011. završena gradnja 6777 zgrada, što je 9,5 posto manje nego godinu prije. Građevinski radovi u srpnju su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili manji za 9,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ipak, HLIPO u tom sektoru iznosi 85 postotnih bodova, a u idućih šest mjeseci gospodarstvenici smatraju da će se zadržati. Indeks u turističkom sektoru iznosi 66 bodova, a turistički pokazatelji nastavili su rasti i u posezoni. U rujnu je ostvareno 8,15 milijuna noćenja, što je 800 tisuća ili 11 posto dolazaka više nego lani. Turistički radnici nadaju se da će se dio dobrih pokazatelja ‘preliti’ i na listopad. Raspoloženje turizma, kao uvijek, prati sektor prijevoza i usluga s očekivanjima od idućeg razdoblja na razini od 82 boda.

25. travanj 2024 10:39