Poslovna scena
StoryEditor

Izlazimo iz restrikcija EU i idemo u razvoj, s novim kapitalom ili bez njega

18. Lipanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227471,227472,227473,227474,227475"]

Kad smo prije dvije godine razgovarali s predsjednikom Uprave Croatia Airlinesa Krešimirom Kučkom, štrajkali su stjuardese i piloti. Atmosfera nije bila ugodna, a da je sada bolja Kučko potkrepljuje time što za nedavne pregovore sa sindikatima najveći dio javnosti nije ni znao i završeni su vrlo korektno.

Mediji su navodili da je na čelo tvrtke došao zahvaljujući prijateljstvu s premijerom Zoranom Milanovićem još iz dječačkih dana, ali Kučko je taj razlog energično demantirao. U 22 godine rada u CA bio je, kažu, uspješan šef predstavništava CA u Švicarskoj i za zemlje Beneluxa te voditelj domaćeg tržišta u sektoru prodaje. U njegovom držanju i interpretaciji ima nečega mangupskog s dozom šarma, vrlo je direktan iako je neke riječi ublažio u autorizaciji. Također nije htio ni reći za koliko su prodani najveći avion 2013. i dva motora, pravdajući to poslovnom tajnom. CA se priprema za privatizaciju. Kučko skreće pozornost i na investicijske fondove kao moguće nove (su)vlasnike, a interes za CA izrazili su i mirovinski fondovi.

Ove godine tvrtka završava restrukturiranje, u kojem je zbrinuto 170 ljudi s otpremninama nešto većim od zakonskog minimuma. Priča da nije bilo velikog otpora jer su svi bili svjesni nužnosti promjena, koje su napravljene ‘savjesno, pomno i pažljivo‘, a i novom menadžmentu, u kojem je uz njega i član Uprave Zlatko Širac, zaposleni su, tvrdi, vjerovali jer su dugo u kompaniji. No nisu svi zadovoljni. U svakom slučaju, otkako je Kučko 2013. došao na čelo tvrtke, prihodi su padali, ali je CA zaustavio gomilanje gubitaka.

• Dvije godine zaredom poslovali ste s dobiti. Što očekujete ove godine?

– Prvi je kvartal bio bolji od lanjskoga i na razini je plana, zbog čega s punim pravom očekujemo da ćemo i ovu godinu završiti pozitivno. Lani smo zabilježili 7,5 milijuna kuna dobiti, a ove bi godine dobit trebala biti i veća, oko 10 milijuna kuna.

• Kako privatizirati CA?

– Za brži rast CA i povratak na pozicije koje smo zbog pravila EU djelomično izgubili svakako je dobrodošao svježi kapital, i to dokapitalizacijom. Ako ćemo pak sami, opet ćemo se razvijati, ali to će ići nešto sporije.

• Znači, ako se ne pojavi nitko, CA može preživjeti.

– Ako smo u posljednje dvije godine s velikim ograničenjima poslovali pozitivno, može se očekivati jednak trend i kad ne bude zapreka. Ako sve prođe kako treba u ovoj godini, a ostalo nam je još samo mali dio za otplatu iz vlastitog doprinosa, još 40-ak milijuna kuna, od iduće godine možemo sastaviti red letenja za koji vjerujemo da je najbolji za tvrtku. Nemamo više nikakvih restrikcija.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

26. travanj 2024 11:04