Poslovna scena
StoryEditor

‘Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju neće prouzročiti gubitke UniCreditu‘

03. Prosinac 2013.

Izmjene hrvatskog Zakona o potrošačkom kreditiranju neće prouzročiti gubitke UniCreditu, ustvrdio je čelnik odjela za istočnu i srednju Europu u osvrtu na utjecaj regulatornog i političkog okruženja na bančino poslovanje u regiji.

Krajem studenog Hrvatski sabor jednoglasno je izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju, čime je, između ostalog, od početka 2014. snižena kamata na stambene kredite u švicarskim francima na 3,23 posto.

Izmjene se neće odnositi retroaktivno na UniCreditov portfelj deviznih kredita, čija se vrijednost kreće oko 560 milijuna eura, ustvrdio je sinoć u Beču u razgovoru s novinarima čelnik odjela UniCredit Bank Austria za srednju i istočnu Europu Gianni Franco Papa.

 - Gubitaka neće biti, ali će prihodi biti manji - kazao je čelnik odjela UniCredit Bank Austria za srednju i istočnu Europu.

U osvrtu na stanje u Mađarskoj, Papa je naglasio da UniCredit posluje u plusu, ali se financijski teret koji vlada nameće bankama i ostalim segmentima gospodarstva približava granici nepodnošljivog.

Budimpešta je još 2010. uvela privremeni porez na banke kako bi smanjila prekomjerni proračunski deficit. Porez je trebao biti ukinut 2011. ali ga je vlada produljila, a uvela je i nove namete sektoru.

Iako porez sam po sebi nije razlog da se banka povuče iz neke zemlje, "nadajmo se da neće uvesti još poreza jer to bi uistinu prevršilo mjeru", kazao je Papa.

Novi je izazov program olakšane otplate deviznih hipotekarnih kredita po povlaštenim tečajevima, kojim je vlada u Budimpešti 2011. odlučila priteći u pomoć zaduženim kućanstvima. Banke ga pokušavaju osporiti pred ustavnim sudom. Otkada je vlada odlučila kućanstvima olakšati otplatu kredita, banke u Mađarskoj izgubile su više od milijardu eura.

Papa je također naglasio da se UniCredit ne planira povući iz Ukrajine zbog političkih nemira. Banka je upravo zaključila spajanje dva ukrajinska ogranka, čija je imovina ukupno vrijedna oko 3,3 milijarde eura. Zajedno imaju 435 poslovnice i zapošljavaju 6.200 djelatnika.

 - Takvo ulaganje ne može se jednostavno prekrižiti iz ovog ili onog razloga. Za nas kao banku važno je da je zemlja stabilna... jer previranja nikada nisu dobra za poslovanje - zaključio je Papa.

Ukrajinu je zahvatila kriza nakon što je predsjednik Viktor Janukovič pod pritiskom Rusije odustao od sporazuma o trgovini s Europskom unijom, što je potaknulo masovne prosvjede u zemlji, podsjeća Reuters.

Što se tiče Slovenije, Papa je ponovio da ga ne zabrinjava rezultat provjere otpornosti tamošnjih banaka na krizu, koji se očekuje do 12. prosinca. 

 - Zasad nemam nikakvih naznaka da ćemo imati problema s rezultatima - rekao je Papa, naglasivši da je Unicreditov ogranak u Sloveniji i više nego dovoljno kapitaliziran.

19. travanj 2024 03:47