Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Izmjenom zakona o taksi prijevozu profitirale rent-a-car kuće

rent
Lider
Autor Lider

Prema novom zakonu o prijevozu u cestovnom prometu Uber automobili ne smiju biti stariji od 7 godina i moraju imati TAXI oznaku na krovu i bočnim stranama, u suprotnom riskiraju kazne i do 50 tisuća kuna za tvrtku te 15 tisuća kuna za vozače. Vozač također mora biti stariji od 21 godine i mora imati položen teoretski ispit.

>>>Arriva, Flixbus i Uber: Inovativni stranci preuzet će prijevoz u gradovima i selima

Jutarnji list piše da se zbog novih pravila ugasilo više od 1500 Uber vozila.

Oni koji ne mogu kupiti novi automobil, imaju opciju iznajmiti novije vozilo u rent-a-car kućama za 5 do 7 tisuća kuna mjesečno i zadržati cijelu zaradu ostvarenu vožnjom ili se mogu zaposliti u rent-a-caru na fiksnu plaću, no tada cijela zarada ide kući.

Koliko se točno vozača, nakon 1. lipnja, okrenulo takvim modelima, teško je odrediti. No, iz Ubera tvrde da je taj broj prilično visok jer je na njihovoj platformi “prije Zakona bilo 4000 aktivnih vozača, a sada ne bilježe značajniji pad”.

Prilagodbu moraju proći i rent-a-car tvrtke-partneri Ubera, dužni su ishoditi licencu obrta za taksi prijevoz na nacionalnoj razini, a nakon toga i gradsku dozvolu za tu djelatnost koju daje lokalna samouprava za grad u kojem će pružati usluge taksi prijevoza. Ona iznosi 10 posto prosječne mjesečne plaće u tom gradu, primjerice za Zagreb je taj iznos oko 600 kuna, a u Vukovaru manje od 400 kuna. Za to prema pravilnicima imaju šest mjeseci, no lokalna samouprava može odbiti prihvatiti tvrtku koja pruža taksi prijevoz na svom području zaključe li da je tržište dovoljno zasićeno.

Komentari