Poslovna scena
StoryEditor

Izvođači moraju produljiti suglasnost za obavljanje djelatnosti građenja

06. Ožujak 2012.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pozvalo je izvođače kojima suglasnosti za obavljanje djelatnosti građenja uskoro prestaju važiti da na vrijeme podnesu zahtjev za produljenje važenja suglasnosti kako ne bi došlo do prekida u njihovu poslovanju.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja skreće pozornost izvođačima da suglasnosti za obavljanje djelatnosti građenja koje su izdane u 2007. godini uskoro prestaju važiti te da će se brisati iz registra izdanih suglasnosti koji se vodi na službenim web stranicama Ministarstva, navodi se u današnjem priopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju na odredbu Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji kojom je propisano da se zahtjev za produženje važenja suglasnosti podnosi najranije godinu dana, a najkasnije šest mjeseci prije isteka roka važenja suglasnosti.

- Stoga se mole izvođači da zahtjev za produljenje važenja svoje suglasnosti podnesu na vrijeme kako ne bi došlo do prekida u njihovom poslovanju", naglašavaju iz Ministarstva i napominju da su sve potrebne informacije te obrasci za podnošenje zahtjeva dostupni na njihovim web stranicama (www.mgipu.hr).

Postupak izdavanja suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja, tzv. licenciranje izvođača u Hrvatskoj se provodi od početka listopada 2006. godine, najprije temeljem Zakona o gradnji, a od 1. siječnja 2009. temeljem Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji. To znači da graditi ili izvoditi pojedine radove na građevini može pravna osoba registrirana za obavljanje te djelatnosti uz uvjet da posjeduje suglasnost Ministarstva.

Suglasnost se daje izvođaču koji ispunjava uvjete stručne osposobljenosti i broja radnika, te tehničke opremljenosti za obavljanje djelatnosti građenja i/ili izvođenja pojedinih radova na građevini. Od 2006. godine do danas izdano je ukupno 4776 suglasnosti, navode iz Ministarstva.

24. travanj 2024 04:12