Poslovna scena
StoryEditor

Izvoznici softvera prozvali Ministarstvo: Na vaš se natječaj mogu prijaviti samo visokozadužene tvrtke

12. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Udruga CISEx (Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera) izrazila je veliku zabrinutost u pogledu najavljenog natječaja „E-Impuls“ Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO) o kojem je održana javna rasprava. Naime, tvrde u Udruzi, MINPO je kao uvjet za prihvatljivost prijavitelja predložio da koeficijent vlastitog financiranja mora biti manji ili jednak 35% što u prijevodu znači da se svega 35% ukupne imovine društva financira iz vlastitih sredstava (kapital, rezerve, zadržana dobit i dobit tekuće godine), a ostalo financiraju vjerovnici.

"Ukratko – ovakav E-impuls mogu prijaviti samo visokozadužene tvrtke kao i one koje su lijepo isplaćivale godinama svu dobit pa sada prividno ispadaju prezadužene i mogu uzeti 85% bespovratne potpore kao nagradu za takvu poslovnu politiku", kažu u CISEx-u.

Na savjetovanju su predstavnici MINPO-a na čelu s ministrom Horvatom pojasnili da se takve tvrtke ne mogu zadužiti, a zasigurno im treba neki komadić opreme, dok ostali nisu zaduženi pa za njih postoje krediti. Dakle, 250 milijuna kuna bi trebalo otići tvrtkama koje su nekonkurentne ili poduzetnicima koji isplaćuju dobit i istu ne reinvestiraju. Uz najbolju volju, ne vidimo kako će takva mjera uistinu polučiti neke dugoročne pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo, navodi se u priopćenju Udruge

CISEx među ukupnim članstvom ima 122 tvrtke članice koje spadaju u skupinu mikro i malih poduzetnika i tek njih 15 se može prijaviti na „E-impuls“ prema ovom kriteriju. Dakle, navode, 88% IT poduzetnika, izvoznika, neće moći prijaviti svoje projekte. To su tvrtke odličnog boniteta koje dobit reinvestiraju u nova radna mjesta i sigurno bi im jako dobro došla potpora i za pokoji komad IT opreme. Također, prosječni postotak vlastitog financiranja u skupini J62 je 54%, što je daleko iznad traženih 35%.

"Koristimo priliku objasniti Ministarstvu poduzetništva i obrta da je „E-impuls“ izuzetno bitan instrument za mikro i male IT tvrtke jer one nemaju velika ulaganja u opremu i dugotrajnu imovinu te se ne mogu prijaviti na natječaj „Konkurentnost i razvoj MSP“. Ukoliko MINPO ne odustane od ovog suludog kriterija IT sektor će opet ostati kratkih rukava. Podsjetili bismo ovim putem na činjenicu da su sve političke stranke pred prošle parlamentarne izbore pričale o IT industriji i sudjelovale na panelima, a najviše su obećavale upravo trenutno vladajuće političke stranke. Do sada nismo apsolutno ništa vidjeli od tih obećanja, dapače, ovo je novi potez koji jasno ukazuje da o IT industriji nitko ne razmišlja van predizbornih panela i sučeljavanja", navode u Udruzi.

CISEx je stoga  pozvao Ministarstvo poduzetništva i obrta da uvaže kritike na ovaj kriterij za E-Impuls i izbace ga iz konačnog teksta natječaja, ne samo zbog IT tvrtki već i zbog svih ostalih koji su time nepravedno dovedeni u nepovoljni položaj. Samo u Hrvatskoj se uspjeh i odgovorno upravljanje može kažnjavati na ovakav način.

"Na prošlotjednom savjetovanju, predstavnici MINPO-a su jasno rekli da su prema njihovim analizama dvije trećine mikro i malih poduzetnika prezaduženi i da je stoga ova mjera tako postavljena. Gospodo, uz sva obrazloženja koja ste pokušali izložiti, nameće se zaključak da je riječ o jeftinoj populističkoj predizbornoj farsi teškoj 250 milijuna kuna. Dokažite da nije tako", zaključuju u Udruzi.

25. travanj 2024 17:43