01. kolovoz 2016.

Jamnica, Ledo i Zvijezda zvijezde Agrokorovog poslovanja

lider.media
lider.media

Od kompanija iz sastava Agrokora, u prvoj polovini ove godine Jamnica, Ledo i Zvijezda poslovali su s većom dobiti nego u istom razdoblju lani, Belje je smanjilo gubitak, dok su Vupik, PIK Vinkovci i Tisak zabilježili veći gubitkom, pokazuju financijska izvješća tih kompanija.

Jamnica: Dobit porasla za 33 posto

Konsolidirano izvješće Jamnice pokazuje da je ta tvrtka prvo polugodište završila s dobiti nakon oporezivanja od 127,8 milijuna kuna, što je rast od 18,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupan prihod Jamnice povećan je 4 posto na 1,29 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi rasti za 3 posto, na 1,14 milijarde kuna. U Jamnici napominju kako, u skladu sa zahtjevima potrošača i razvojem tržišta, grupa slijedi trendove te i u 2016. nastavlja s ulaganjem u razvoj novih proizvoda, sukladno dugoročnoj strategiji Grupe.

Dobit Leda 11,4 posto veća

Ledo Grupa je, pak, u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 187,5 milijuna kuna, što je rast od 11,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Kontinuirani rad na optimizaciji poslovnih procesa i troškova, uz širok asortiman inovativnih proizvoda te razvoj svih kanala prodaje, rezultirali su rastom dobiti, navodi se u komentaru Uprave. Ukupni prihodi Grupe iznosili su 1,17 milijardi kuna, što je 2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu prihodi od prodaje porasli za 2,4 posto, na 1,13 milijardi kuna.

Zvijezda: dobit gotovo 11 milijuna kuna

Tvrtka Zvijezda je u prvih šest mjeseci, prema konsolidiranom izvješću, poslovala s dobiti od 10,9 milijuna kuna, što je rast od 47,8 posto. Ukupni su prihodi Zvijezde iznosili 411,5 milijun kuna i smanjeni su za 1,9 posto. Smanjeni su i ukupni rashodi, za 3,2 posto, na 395,5 milijuna kuna. U tvrtki ističu kako je Grupa u drugom tromjesečju investirala ukupno 19,4 milijuna kuna, od čega su najznačajinija ulaganja u opremu za prehrambenu industriju.

Belje smanjilo gubitak

Konsolidirano izvješće tvrtke Belje za prvo polugodište pokazuje da je tvrtka ostvarila gubitak od 2,79 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za gotovo 86 posto. Ukupni su prihodi tvrtke smanjeni za 3,8 posto, na 734,7 milijuna kuna, a smanjeni su i ukupni rashodi, za 5,9 posto, na 737,5 milijuna kuna. Glavninu prihoda Belja čine prihodi od prodaje koji su smanjeni za 1,3 posto, na 697,78 milijuna kuna.

PIK Vinkovci i Vupik s većim gubitkom

PIK Vinkovci su, prema podacima iz nekonsolidiranog izvješća, prvih šest ovogodišnjih mjeseci završili s gubitkom od 8,7 milijuna kuna, što je njegovo blago povećanje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosio 8,6 milijuna kuna. U promatranom razdoblju ta je kompanija povećala prihode od prodaje za 13,6 posto, na 212,8 milijuna kuna. U prvom polugodištu, kako navode iz tvrtke, izvoz je iznosio 7,2 milijuna kuna te ima trend rasta. U prvih šest mjeseci ostvarena je prodaja 16.872 tone vlastitih ratarskih i povrtlarskih proizvoda, 2.218 tona stočarskih proizvoda, 1.386 tone dorađene sjemenske robe te prodaja repromaterijala za poljoprivredu i trgovačke robe u vrijednosti 108,7 milijuna kuna. U tekućem razdoblju PIK Vinkovci su ostvarili investicije od 3,46 milijuna kuna i to u poljoprivrednu opremu, nazimice za svinjogojske farme itd. U budućem razdoblju planiraju se nove investicije radi poboljšanja obima i efikasnosti proizvodnje, navode iz te tvrtke.

Povećanje gubitka bilježi i Vupik, s 3,48 milijuna kuna u prvom polugodištu lani na 7,2 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine. Prihodi od prodaje te tvrtke smanjeni su za 8,4 posto, na 143 milijuna kuna, a rezultat su prodaje poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, navodi se u izvješću.

Tisak: gubitak 7,2 milijuna kuna

Tisak je u prvom polugodištu ostvario gubitak prije oporezivanja od 7,2 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je iznosio 6,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi Tiska u promatranom razdoblju iznosili 1,27 milijardi kuna i veći su za 1,7 posto, a povećani su i ukupni rashodi, za 1,8 posto, na 1,28 milijardi kuna. Prihodi od prodaje u prvom su polugodištu dosegnuli 1,26 milijardi kuna i bili su veći za 1,4 posto.

U izvješću Tiska se navodi kako se nastavlja pad prometa u segmentu tiskovina i bonova operatera. "Na pad prometa i dalje utječe slaba kupovna moć stanovništva, ali i zaokret potrošača prema korištenju elektroničkih medija za informiranje", ističu u tvrtki. Napominju kako Tisak i dalje jača u segmentima razvoja i primjene cijelog niza elektroničkih, financijskih i logističkih usluga. Također, značajno su investirali u razvitak i prepoznatljivost kurirskih usluga, a nastavljaju i s modernizacijom svoje prodajne mreže.

- Uprava i dalje kontinuirano radi na racionalizaciji troškova i unapređenju svih segmenata poslovanja, ističe se u komentaru Uprave.

Također se navodi kako društvo nije izloženo kreditnom riziku, a sukladno tome niti riziku od kamatne stope. Rizik naplate potraživanja sveden je na minimum redovitim usklađivanjima s kupcima i redovitim provjerama kreditnih limita kupaca, stoji u izvješću.