Poslovna scena
StoryEditor

Janaf u prvih šest mjeseci transportirao manje nafte

25. Srpanj 2012.

Jadranski naftovod u prvom je polugodištu poslovao s neto dobiti od 36,3 milijuna kuna, što je za 12,9 posto veća neto dobit nego u istom razdoblju lani, podaci su iz izvješća Janafa objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Janaf je, po podacima iz izvješća, u prvih šest mjeseci transportirao manje nafte, pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje i prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, ali su, kao rezultat ostvarenja ostalih poslovnih te financijskih prihoda, ukupni prihodi porasli za 8,9 posto, na 216,7 milijuna kuna. Ukupni su pak rashodi rasli sporije, za 7,9 posto, na 171,4 milijuna kuna, pa je ostvarena bruto dobit u iznosu od 45,3 milijuna kuna, što je 12,9 posto više nego u prvom polugodištu lani.

U prvom je polugodištu Janaf transportirao ukupno 2,1 milijun tona nafte, što je 28,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. To je, kako se navodi, 29,3 posto manje od plana, a smanjenje se odnosi na sve kupce osim Optimu koja je na razini prošle godine. Janafovi prihodi od transporta nafte u prvih su šest mjeseci iznosili 100,7 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 9,5 posto, a u odnosu na plan pad za 15,4 posto.

Relativno manje smanjenje prihoda u odnosu na smanjenje transportiranih količina na godišnjoj razini, iz Janafa objašnjavu većim udjelom transportiranih količina inozemnim kupcima i porasta prosječnog tečaja američkog dolara od 11,3 posto. Prihodi od skladištenja nafte u prvih šest mjeseci iznosili su 56,2 milijuna kuna, što je 2 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi od skladištenja derivata pali za 4,6 posto, na 21,1 milijun kuna. Prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 178 milijuna kuna i manji su za 5,6 posto od ostvarenja prethodne godine, a za 9 posto od planiranih vrijednosti.

Izraziti rast pak Janaf bilježi kod ostalih poslovnih prihoda koji su s 1,4 milijuna kuna u prvih šest mjeseci prošle godine porasli na 21,2 milijuna kuna u šest mjeseci ove godine, a najvećim se dijelom odnose na prihode od naplate potraživanja za koja je u 2011. učinjeno vrijednosno usklađivanje.Financijski su prihodi u prvom polugodištu iznosili 16,1 milijun kuna, ili 9 milijuna više nego u isto vrijeme lani, dok su financijski rashodi smanjeni s 3,3 na 2,9 milijuna kuna.U prvih su šest mjeseci ulaganja Janafa iznosila 109,9 milijuna kuna, a financirana su iz vlastitih sredstava. Po podacima iz izvješća, Janaf je krajem lipnja imao 382 zaposlena, dva radnika više nego u istom razdoblju lani.

18. travanj 2024 23:04