Poslovna scena
StoryEditor

Janaf završio investicijski ciklus vrijedan više od milijardu kuna

27. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Projektom rekonstrukcije i dogradnje Terminala Žitnjak u Zagrebu, koji će početkom srpnja ove godine biti pušten u rad, JANAF je završio veliki investicijski ciklus u vrijednosti većoj od milijarde kuna, koji je financiran vlastitim sredstvima.

Investicijski ciklus, navode u Janafu, osim Terminala Žitnjak, obuhvatio je projekte Rekonstrukcije–dogradnje rezervoarskog prostora Terminala Omišalj i Terminala Sisak. Posljednjih godina Društvo je diverzificiralo svoje poslovanje izgradnjom spremničkih kapaciteta za skladištenje nafte i naftnih derivata za potrebe obveznih zaliha, reverzibilnog transporta i komercijalnog skladištenja.

Ukupna vrijednost radova na Terminalu Žitnjak iznosi više od 372 milijuna kuna. Terminal je zamišljen kao regionalno središte za prihvat, otpremu i skladištenje naftnih derivata za potrebe državnih robnih rezervi i komercijalnih korisnika.

U prvom kvartalu 2014. godine puštena su u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte na JANAF-ovom Terminalu Omišalj u koje je JANAF d.d. uložio oko 282 mil. kuna.

U studenom 2013. godine pušteno je u rad pet novoizgrađenih spremnika za skladištenje sirove nafte na JANAF-ovom Terminalu Sisak te je u navedenu investiciju uloženo više od 415 milijuna kuna. Tim Terminal Sisak učvršćuje svoju poziciju strateškog terminala za diverzifikaciju i sigurnost opskrbe naftom rafinerija u Hrvatskoj i državama jugoistočne i srednje Europe.

- Dobri poslovni rezultati omogućili su JANAF-u financiranje projekta vlastitim sredstvima. Naime, u 2013. godini JANAF je ostvario bruto dobit u iznosu od 113,4 mil. kuna koja je veća za 10,5% od ostvarene dobiti u istom razdoblju prethodne godine. U 2012. ostvarena je dobit u iznosu od 102,5 milijuna kuna i za 35,6% je veća od dobiti ostvarene u 2011. godini. I u 2014. nastavljeni su dobri financijskih rezultati te je u prvom kvartalu ostvarena bruto dobit u iznosu od 23,8 mil. kuna što je za 4,9% veće od ostvarene dobiti u istom razdoblju prethodne godine. Također je potrebno istaknuti da je JANAF d.d. likvidno Društvo te nije korisnik državnog proračuna niti bilo koje državne subvencije ili potpore - navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

26. travanj 2024 08:51