Poslovna scena
StoryEditor

Janafu dobit porasla 25 posto

30. Listopad 2012.

Janaf je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s neto dobiti od 60,2 milijuna kuna, što je 25,5 posto viša dobit nego u istom razdoblju lani, navodi se u izvješću Janafa objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi.

U prvih devet mjeseci ove godine kroz naftovode Janafa je transportirano je ukupno 3,4 milijuna tona nafte, što je 21,4 posto manje od istog razdoblja prethodne godine i 25,4 posto manje od planiranog obujma transporta.

Smanjenje obujma transporta odnosi se na sve kupce, osim tvrtke Optima d.o.o. koji je transportirao 1,3 posto veću količinu nafte u odnosu na prethodnu godinu, navode iz Janafa.Prihodi od temeljne djelatnosti Janafa, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni su za 4,3 posto prema istom razdoblju lani i iznosili su 266,2 milijuna kuna. Ukupni su pak prihodi povećani za 8,3 posto, na 323,8 milijuna kuna, kao rezultat većeg ostvarenja ostalih poslovnih i financijskih prihoda, navodi se u izvješću.Pojašnjava se da su financijski prihodi ostvareni u iznosu od 23,4 milijuna kuna, što je za 10,8 milijuna kuna više nego lani, "kao rezultat uspješnog upravljanja financijskim instrumentima na način da se ostvari maksimalni mogući dobitak uz minimalni rizik za društvo". Neto financijski dobitak iskazan je u iznosu od 18,4 milijuna kuna. Ukupni rashodi Janafa u prvih devet mjeseci porasli su u odnosu na isto razdoblje lani za 4 posto, na 248,5 milijuna kuna.U izvješću se, uz ostalo, navodi da je do kraja rujna ove godine vrijednost fakturiranih ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosila 195,9 milijuna kuna, a financiranje je izvršeno iz vlastitih novčanih sredstava. Najvrijednije ulaganje realizirano u prvih devet mjeseci ove godine, od 109,2 milijuna kuna, je ulaganje u po tri spremnika za naftu na terminalima Omišalj (100,9 milijuna kuna) i Sisak (8,3 milijuna kuna), u koje je od 2010. ukupno uloženo 317,6 milijuna kuna. Do kraja ove poslovne godine, kažu iz Janafa, spremnici u Sisku će biti završeni i stavljeni u upotrebu, dok je ugovoreni rok završetka spremnika u Omišlju 2013. godine.U terminal Žitnjak uloženo je pak 53,9 milijuna kuna, uglavnom na nastavak rekonstrukcije postojećih spremika, vagon pretakališta, autopunilišta te radove na infrastrukturnim objektima.

19. travanj 2024 00:45