Poslovna scena
StoryEditor

Jasmin Huljaj: Važno je koliku će potporu imati nova vlada

04. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Poslovna 2015. godina, unatoč simboličnim pokazateljima oporavka koje treba pozdraviti, ali i naglasiti da nisu dovoljni, iz poduzetničkoga kuta gledanja nastavila je niz prethodnih godina u kojima se realno nisu ni počele događati nužne reforme, što je preduvjet stvaranja boljega poslovnog okružja.

Gospodarstvo je, nažalost, u takvim okvirima prepušteno upravljačkim tijelima tvrtki i poduzeća te nosi velik teret države i neriješenih problema.

Kad je riječ o sljedećoj godini, 2016., ima naznaka promjena, i to najviše u jasnoći artikuliranja problema i velikom pozitivnom naporu koji ulažu poslodavci kako bi upozorili na to da postojeći okvir poslovanja nije održiv. Konkretno, JGL je angažiran unutar HUP-a i u sklopu industrije unutar koje posluje vrlo konkretno upozorava na zapreke na koje nailazi u poslovanju, a koje se vrlo lako mogu otkloniti. Preduvjet je za to da sva mjerodavna ministarstva potisnu svoje partikularne interese, jednostavno, da svi itekako rade u interesu odabranih, strateških industrija kao onih koje mogu biti još jači nositelji daljnjeg rasta i razvoja.

Prilagodbe potrebnije nego ikada

Kao vrlo aktivni članovi HUP-a zagovaramo stajališta koja je on iznio u vezi s monetarnom i fiskalnom politikom. Relevantna iskustva pokazuju da održive fiskalne konsolidacije nastaju disciplinom u rashodima, kao i da odgoda konsolidacije može narušiti povjerenje, pogoršati očekivanja i odgoditi investicije. Svjesni smo da svi plaćamo trošak fiskalne neodgovornosti, ali pitamo se postoji li zaista spremnost da se ograniče proračunski deficit i javni dug te da se propisivanjem odgovornosti poštuju fiskalna pravila.  Hrvatska strateški stoji bolje nego ikada, ali propustili smo mnoge prigode za gospodarski rast i snažniji razvoj zemlje. Stoga se mnogo očekuje od nove vlade. Trebamo biti optimisti i jasno artikulirati svoja očekivanja.

Nijedna vlada dosad nije imala hrabrosti provesti  ključne rezove, postaviti stvari na realne osnove, pokazati svim interesnim skupinama smjer u kojem će ova država ići. Nakon toga vjerujem da bi svi pristali na svoj kratkoročni doprinos dugoročnoj  održivosti. Važno je tko će biti novi ministri i vlada, hoće li imati potporu, odnosno moći učiniti taj nužni zaokret prema reformama i disciplini njihove provedbe. Što se tiče tvrtke JGL, nedvojbeno je da je okružje kojem poslujemo i pred nas postavilo velike izazove. Živimo u vremenu velikih previranja u kojemu su prilagodbe potrebnije nego ikada kako bi tvrtke zadržale stabilnost i osigurale dugoročnost poslovanja. Pomno pratimo sve događaje na ključnim tržištima i procjenjujemo njihov utjecaj na svoje  poslovanje. Zahvaljujući osnaženoj tehnološkoj platformi u sklopu investicijskog projekta Pharma Valley te dobivenim certifikatima koji su potvrda kvalitete naših proizvoda i poslovnih procesa ojačali smo svoje pozicije i možemo konkurirati na novim područjima, što otvara perspektivu daljnjeg rasta i razvoja.

Lider smo u Rusiji

Globalna politička situacija i kriza na našim  ključnim tržištima CIS-a  još se nisu smirile i zato smo vrlo oprezni u poslovanju, strpljivi i oprezni u praćenju tržišta i konkurenata. Svaki korak pomno planiramo i činimo samo one koji nam mogu ojačati stečene tržišne pozicije i otvoriti nove prilike. Spremni smo na brzu prilagodbu poslovnih aktivnosti ovisno o razvoju političko-ekonomskih kretanja, ali čvrsto vjerujemo da će se stanje stabilizirati. Udio izvoza u našem poslovanju i dalje je vrlo velik – u Rusiji je učvršćena naša pozicija lidera u segmentu solnih otopina za nos (engl. nasal saline), s 41. mjesta pomaknuli smo se na 36. mjesto na rang-listi ruskoga farmaceutskog tržišta, na kojem je više od dvije tisuće farmaceutskih kompanija.

I u 2016. JGL će intenzivno nastaviti raditi na teritorijalnom širenju poslovanja te globalizaciji svojih afirmiranih ključnih brendova poput Aqua Marisa, Meralysa, Vizola S, Lactogyna i Normije. Koristim se prilikom da svim čitateljima zaželim ugodne blagdane, neka nam sljedeća godina donese dobro zdravlje i boljitak u svakom segmentu!

04. svibanj 2024 15:55