Poslovna scena
StoryEditor

Je li prodaja HŽ Carga uistinu opravdana?

17. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Sindikat hrvatskih željezničara poslao je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru prometa Siniši Hajdaš Dončiću u kojem ih moli da razmisle je li prodaja HŽ Carga zaista jedina opcija.

Vlada drži 75 posto udjela u tom društvu i sindikat upozorava vladajuće da razmisle je li prodaja zaista opravdana.- Hrvatska je prodala udjele u Hrvatskom telekomu. Novi vlasnik izvlači veliki profit, pritom otpušta radnike i pruža bezobrazno skupu uslugu, uz minimalna ulaganja u modernizaciju. Primjerice, pokrivenost 3G mrežom sramotno je loša, iako je Deutsche Telekom naplaćuje mnogo više nego u matičnoj zemlji – ističe se u pismu.Spominju i prodaju banaka te ‘dužničko ropstvo‘ u kojem su se građani našli zahvaljujući stranim vlasnicima i ‘populista tipa Ive Sanadera‘.- Kamatne stope su 300 posto više od kamatnih stopa u matičnim zemljama, a „podrška“ našem gospodarstvu s takvim kamatama svodi se na lihvarenje – piše sindikat te se pita tko od privatizacija ima koristi jer hrvatski građani zasigurno nemaju.

- Na sceni je globalizacija u kojoj velike državne kompanije iz većih država, gutaju željezničke kompanije iz manjih država. I dalje je sve državno, ali umjesto nacionalne države, vlasnik postaje strana - globalna, ili regionalna sila. To nam se već dogodilo s telekomunikacijama, s bankama i s Inom, a sada bi se moglo dogoditi i s HŽ Cargom i s preostalim nacionalnim javnim poduzećima, nakon čega će na red doći nekretnine. Nije li to oblik neokolonijalizma, na koji naši političari dragovoljno pristaju – pitaju se željezničari.Svjesni su da kao socijalni partner nemaju mogućnost suodlučivanja o vlasničkim odnosima, no ukoliko se Vlada odluči za privatizaciju HŽ Carga traže da se u tender unesu socijalne klauzule kojima bi se najmanje na 3 godine zaštitila radna mjesta u HŽ Cargu i u kćerinskim društvima kojima je HŽ Cargo vlasnik.- Također, društvo Održavanje vagona, koje je u vlasništvu HŽ Carga, u svojem sastavu ima radionicu za lako održavanje putničkih vagona u Zagrebu, Strojarska 17. Obzirom da je ta radionica prijeko potrebna za funkcioniranje prijevoza putnika, a nema nikakvog doticaja sa prijevozom robe, smatramo potrebnim da se radionica, u slučaju privatizacije HŽ Carga izdvoji iz društva Održavanje vagona i unese u vlasništvo HŽ Putničkog prijevoza – poručuju hrvatski željezničari.

05. svibanj 2024 06:02