Poslovna scena
StoryEditor

JGL Grupa povećala izvoz za 23,4 posto

06. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Riječka farmaceutska kompanija JGL u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 23,4 posto veće prihode od prodaje na vanjskim tržištima nego u prvoj polovini prošle godine.

Najviše joj je u prodaji poraslo rusko tržište (gotovo 11 posto), što vodstvo tvrtke kojoj je na čelu Ivo Usmiani smatra ‘vrlo dobrim pokazateljem s obzirom na trenutačnu političku situaciju i činjenicu da se većina prodaje na tim područjima tradicionalno ostvaruje u drugoj polovini godine‘.

Ta se sezonalnost ipak ogleda na ostatku regije CIS, na koji se veće pošiljke pripremaju za drugu polovinu godine.  Snažnim rastom izvoza u prvom polugodištu anuliran je pad prodaje na hrvatskom tržištu  koji se objašnjava ‘ustrajnošću recesivnih makroekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj i daljnjim smanjivanjem cijena nekih ključnih lijekova‘. Sve u svemu, JGL je u prvoj polovini godine povećao  prihode od prodaje za 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a od ukupno ostvarenih 296,5 milijuna kuna prihoda od prodaje čak je 46,6 posto ostvareno na vanjskim tržištima.

U izvješću o polugodišnjem poslovanju dostavljenom Zagrebačkoj burzi navodi se da su ‘poduzeća u sklopu JGL grupe i u tom razdoblju ostala maksimalno posvećena razvojnim, proizvodno i izvozno orijentiranim korporativnim projektima‘. Podsjeća se da je u siječnju finaliziran investicijski projekt ‘spin-off‘ tvrtke Adrialab i pokrenut proizvodni pogon za polučvrste farmaceutske oblike, što je bilo ulaganje od 15-ak milijuna kuna. Naravno, ističe se i projekt Pharma Valley, vrijedan 361 milijun kuna, koji je potkraj polugodišta ušao u završnu faz

20. travanj 2024 04:21