Poslovna scena
StoryEditor

Jiří Dvorjančanský: Za svaki euro prihoda, reinvestiramo 90 posto

21. Svibanj 2016.

Predsjednici uprava najvećih hrvatski tvrtki najavljuju velika ulaganja u novu tehnologiju, modernizaciju proizvodnje, rebrendiranje, ali i gradnju novih poslovnih zgrada. Sve to financirat će se vlastitim novcem, kreditima, a i sredstvima fondova EU.

Davor Tomašković: Ključni smo za razvoj hrvatskoga gospodarstva i dolazak novih investitora

Uz novi broj Lidera, koji je od četvrtka na kioscima, predstavljamo i publikaciju 1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu u 2015. godini. U publikaciji, između ostalog, možete pročitati i odgovore na anketu koju smo proveli među čelnicima najvećih kompanija. Vodeće ljude kompanija smo upitali: Kakvi su poslovni planovi  najvećih kompanija o novim ulaganjima? U što planiraju investirati ove i sljedećih godina? Gdje i kako nalaze sredstva za investicije? S kojim se izazovima susreću investitori?

Evo što je odgovorio predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský.

- Vipnet kontinuirano ulaže u mobilne i fiksne mreže nove generacije te smo predani cilju omogućavanja tehnološke kompetitivnosti našim korisnicima. Za svaki euro prihoda, Vipnet reinvestira 90 posto, a samo u prvom kvartalu ove godine povećali smo investicije za više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Širimo pokrivenost našom fiksnom optičko-kabelskom mrežom te smo s vlastitom infrastrukturom za superbrzi internet dostupni u gotovo 400 tisuća kućanstava diljem Hrvatske. Također razvijamo mobilnu 4G+/LTE mrežu, koja omogućuje brzine do 225 Mbit/s, a paralelno radimo i na pripremama za investicije u 5G mrežu u idućim godinama. Vipnet snažan fokus stavlja na razvoj ICT ponude za korporativni sektor, a to nam omogućuje i naš najnoviji podatkovni centar s najvišim sigurnosnim standardima u Vipnetovu kampusu.

Zoltan Áldott: Ostat ćemo jedan od vodećih ulagača u Hrvatskoj

Cilj nam je da se svaka investicija na kraju dana može mjeriti zadovoljstvom korisnika i raduje me što je Vipnet lani postao broj jedan u korisničkom zadovoljstvu mjerenom metodom Net Promotor Score (NPS). Kako bismo zadržali vodeću poziciju, nastavit ćemo investirati i u pojednostavnjivanje naših proizvoda i usluga. Telekom industrija zahtijeva snažne i kontinuirane investicije, a, osim toga, hrvatsko telekomunikacijsko tržište jedno je od najizazovnijih u Europi s obzirom na kombinaciju regulatornih mjera EU s naglaskom na roaming te domaćih poreznih opterećenja.

Primjerice, samo zbog povećanja naknade za upotrebu radiofrekvencijskog spektra u mobilnom segmentu, Vipnet na godinu plaća dodatnih 120 milijuna kuna. Uspoređujući telekome u Hrvatskoj s onima u Istočnoj i Zapadnoj Europi, vidljivo je da su EBITDA margine u Hrvatskoj među najnižima. Iz toga je razvidno da je telekomunikacijski sektor u Hrvatskoj previše opterećen nametima, a to bi moglo imati negativan utjecaj na dugoročne investicije u očekivano unaprjeđenje internetske infrastrukture. Kako bi se stvorili uvjeti za pokretanje investicijskih ciklusa koji su nužni za ekonomski oporavak, vladine politike trebale bi u većoj mjeri biti usmjerene na osiguravanje uvjeta za jačanje ukupne stabilnosti poslovanja i na uvođenje promjena u poreznoj politici.

24. travanj 2024 04:09