Poslovna scena
StoryEditor

JTI: TDR-ovo narušavanje tržišnog natjecanja vidljivo je iz aviona

29. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Japan Tobacco International objavio je danas kako je AZTN odbacio njihovu inicijativu za pokretanje postupka i prikupljanje dodatnih dokaza u vezi potencijalne zlouporabe vladajućeg položaja Tvornice duhana Rovinj.

U svojoj inicijativi za pokretanje postupka, JTI je ustvrdio kako su trgovci suočeni s velikim pritiscima i kako su im ponuđeni različiti poticaji, uključujući i one financijske prirode, kako ne bi uspostavili ili kako bi okončali suradnju s JTI-em, odnosno kako bi ograničili JTI-ev asortiman proizvoda, a prvenstveno Winston i Camel, na prodajnim mjestima.

- Razočaravajuće je da AZTN nije uzeo u obzir dokaze koje im je JTI dostavio kao i one čije je izvođenje JTI predložio. Narušavanje tržišnog natjecanja od strane TDR-a kroz zlouporabu vladajućeg položaja na hrvatskom duhanskom tržištu vidljivo je već letimičnim pogledom na police trgovina, a zlouporabu je nedavno utvrdio i AZTN - izjavio je Siniša Trbojević, direktor JTI-a u Hrvatskoj te naglasio kako su u Hrvatku u proteklim godinama uložili znatna sredstva.

Cristian Cring, dopredsjednik za regiju Adriatica u JTI-u izjavio je kako vjeruje da su ‘hrvatske institucije voljne i sposobne provesti europske standarde pravičnog tržišnog natjecanja‘.  - Samo jednaki uvjeti za sve sudionike na tržištu i učinkovita provedba zakona o tržišnom natjecanju mogu podići razinu konkurentnosti, koja je ključan preduvjet za privlačenje stranih investicija u Hrvatsku - izjavio je Cring.

Kao što je Lider već pisao AZTN je odbacio inicijative Japan Tobaco Internationala i BAT Hrvatska, kojima su tražili pokretanje postupka radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv TDR-a.

U inicijativama se navodi kako je novom prodajnom politikom koja je na snazi od početka 2011. i koja rezultira nižim osnovnim rabatima i višom zakupninom za korištenje prodajnog prostora trgovaca, TDR zatvorio mjerodavno tržište distribucije odnosno trgovine cigaretama ostalim konkurentima. Uz to, JTI je tvrdio da pojedini kupci/trgovci ne žele s njim ući u poslovni odnos zbog toga što im to priječe ugovori potpisani s TDR-om.

Agencija je rješenjem od 16. lipnja 2011. utvrdila da su postupanje i prodajna politika TDR-a koji su bili u primjeni do kraja 2010., predstavljali zlouporabu vladajućeg položaja. Protiv takvog ponašanja Agencija je, sukladno zakonskim ovlastima, podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu za izricanje kazne.

No, ta inicijativa odbačena jer je Agencija utvrdila kako nema dostatnih indicija da TDR tim ugovorima zlorabi vladajući položaj na tržištu trgovine cigaretama niti da primjena nove prodajne politike ima negativne učinke na tržišno natjecanje na tom tržištu.

24. travanj 2024 22:46