Poslovna scena
StoryEditor

Kako dogovor Rusije i Saudijske Arabije o zamrzavanju proizvodnje nafte utječe na Hrvatsku

16. Veljača 2016.

Dva najveća svjetska proizvođača nafte – Saudijska Arabija i Rusija, a svaka proizvodi više od 10 milijuna barela dnevno – vjerovali i li ne, sklopili su sporazum o zamrzavanju proizvodnje nafte.

Ovo je inače prva značajnija suradnja između članice i nečlanice OPEC-a u posljednjih 15 godina. Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi sastao se, naime, s ruskim kolegom Alexanderom Novakinom u Dohi kako bi se dogovorili o zaustavljanju proizvodnje nafte, a sve s ciljem zaustavljanja pada cijene barela. Na taj su dogovor pristale i Venezuela i Katar čiji su ministri također bili na sastanku.

Naime, od prosinca prošle godine cijena barela pala je ispod 35 dolara, na početku 2016. pala je čak na 28 dolara po barelu. Ovako niske cijene nafte itekako utječu na Rusiju i Saudijsku Arabiju budući da su im prihodi od prodaje drastično pali. Jedan od ciljeva rušenja cijene sirove nafte bio je oslabiti Rusiju u vrijeme ukrajinske krize, drugi razlog držanja niske cijene bio je i oslabiti američku proizvodnju iz škriljevca. Budući da proračuni i Rusije i Saudijske Arabije itekako trpe zbog iznimno niskih cijena nafte, logično je bilo da će se kad-tad morati krenuti u nekakav dogovor.

- Razlog zbog kojeg smo se dogovorili oko potencijalnog zamrzavanja proizvodnje jednostavno je početak procesa u idućih nekoliko mjeseci. Ne želimo nekontroliranu volatilnost cijene. Ne želimo ni smanjenje u opskrbi. Želimo zadovoljiti potražnju. Želimo stabilnu cijenu nafte – kazao je ministar al-Naimi.

Na ovaj potez odmah su reagirala tržišta i lansirala cijenu barela za oko 10 posto na razine od oko 33 do 35 dolara.

S obzirom na ove događaje, to bi se moglo negativno odraziti i na cijene goriva u Hrvatskoj. Naime, kada cijene sirove nafte na svjetskim tržištima padaju, cijene na takozvanom Mediteranskom tržištu padaju sporije. Kada cijena barela raste, to se gotovo odmah odražava i na Mediteran, čega smo bili svjedoci u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako je u utorak cijena goriva u Hrvatskoj pala, i to značajno. No, ako se nastave ova kretanja u svijetu, vrlo vjerojatno bi mogli očekivati i porast cijene goriva idućega tjedna. 

19. travanj 2024 04:04