Poslovna scena
StoryEditor

Kako efikasno rješavati sporove dvostrukog oporezivanja

19. Veljača 2016.

Komisija je pokrenula javne rasprave o poboljšavanju mehanizama za rješavanje sporova u području dvostrukog oporezivanja. Riječ je o mjeri u sklopu Akcijskog plana za efikasan sustav korporativnog oporezivanja

Usprkos visokom stupnju usklađenosti, integriranosti i nizu ‘podunija‘ koje čine Europsku uniju, neki osnovni problemi još uvijek nisu adekvatno riješeni, a među njih se, pomalo nevjerojatno, ubraja i dvostruko oporezivanje između članica. Iako se čini logičnim očekivati da je takav naoko banalan problem odavno riješen nekim dokumentom ili dogovorom, izbjegavanje dvostrukog oporezivanja dan-danas oslanja se na bilateralne ili multilateralne sporazume između članica, odnosno uobičajene mehanizme rješavanja takvih sporova. Osim što se time može u nezavidnu situaciju dovesti poduzeća koja posluju u više članica EU i stvoriti im nepotrebne teškoće i pravnu nesigurnost, nedorečenost i zastarjelost pravila otvaraju širok prostor za varanje na porezima za vještije kompanije, čemu se proteklih godina, zahvaljujući stanjenim državnim proračunima, posvećuje znatno više pozornosti. Potonje je vjerojatno nešto snažniji poticaj Komisiji i državama članicama da kvalitetnije usklade porezne sustave i pojačaju suradnju u tom smislu.

Fokus na poslovnoj zajednici

Komisiju posebno zanimaju mišljenja o relevantnosti uklanjanja barijere dvostrukog oporezivanja za prekogranično poslovanje, učinku i efikasnosti postojećih sustava rješavanja sporova u području dvostrukog oporezivanja za poduzeća, mogućnostima poboljšanja tih mehanizama te ponuđenim rješenjima. S obzirom na zaključke rasprave provedene 2010., fokus je na poslovnoj zajednici, odnosno poduzećima koja su se Komisiji požalila da su iznosi u okviru sporova o dvostrukom oporezivanju nekad toliko visoki da ozbiljno ugrožavaju funkcioniranje poduzeća. Naglasak ove javne rasprave stoga je na poboljšavanju mehanizama za rješavanje sporova u području dvostrukog oporezivanja, a riječ je o mjeri u sklopu u Akcijskog plana za pošten i efikasan sustav korporativnog oporezivanja predstavljenog u lipnju prošle godine. Glavni je cilj inicijative stvoriti atraktivnije poslovno i investicijsko ozračje i postići veću pravnu izvjesnost.

Pet osnovnih područja

Plan je, inače, locirao pet osnovnih područja u kojima je nužno djelovanje: ponovno pokretanje zajedničke baze korporativnog oporezivanja (CCCTB), osiguravanje poštenog oporezivanja kada postoji dobit, stvaranje boljega poslovnog okruženja, povećanje transparentnosti i unapređivanje suradnje u EU. Rasprava je otvorena od 16. veljače do 10. svibnja svim zainteresiranim stranama (građani, kompanije, nevladine udruge, lokalne i nacionalne vlasti, međunarodne organizacije itd.).

24. travanj 2024 07:51