Poslovna scena
StoryEditor

Kako izgleda rokovnik najavljenih privatizacija?

23. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Za tjedan dana potencijalni ulagači u CO i HPB trebaju dostaviti iskaz interesa, sredinom listopada ide objava za Croatia Airlines, a birat će se i savjetnik za prodaju Petrokemije. Osim prodaje udjela u ovim kompanijama, tu je i monetizacija autocesta...

1.HPB i CO

Za tjedan dana istječe rok do kojega potencijalni ulagači Ministarstvu financija trebaju dostaviti svoj iskaz interesa za Hrvatsku poštansku banku i Croatia osiguranje, nakon čega će uslijediti prikupljanje neobvezujućih ponuda. Podsjetimo, država je vlasnik 80,2 posto dionica Croatia osiguranja, a nakon prodaje namjerava zadržati najmanje 25 posto plus jednu dionicu.Prema procjeni konzultantske kuće KPMG država će prodajom udjela u najvećem domaćem osiguratelju zaraditi 90 milijuna eura. Među zainteresiranima su poljska PZU grupa, domaći Adris i slovenski Triglav.U HPB-u država drži 99,13 posto dionica i namjerava prodati kompletan udjel, a među zainteresiranima spominjala se i mađarska OTP banka. Neobvezujuće ponude za obje kompanije primaju se do 20. rujna.

2. Croatia Airlines

Do sredine listopada planira se objava međunarodnog pozivnog natječaja za iskaz interesa za prodaju donica ili dokapitalizaciju Croatia Airlinesa,a za sada se planira ponuditi do 49 posto udjela. Među zainteresiranima se spominju China Southern Airlines, Etihad i Garuda Indonesia.

3. Petrokemija

Do kraja godine se, nakon uspješne dokapitalizacije u kojoj je prikupljeno 186,2 milijuna kuna, očekuje raspisivanje natječaja za prodaju kutinskog proizvođača gnojiva, gdje država namjerava zadržati 25 posto plus jednu dionicu, no prije će se izabrati savjetnik.U kontekstu potencijalnih ulagača dosad su se spominjali Gazprom, Yara, Borealis…Zadnja cijena dionice na Zagrebačkoj burzi jučer je bila 196,7 kuna.

Monetizacija autocesta Sredinom idućeg mjeseca Ministarstvo prometa, pomorstva i veza trebalo bi raspisati međunarodni natječaj za monetizaciju autocesta, a prema riječima ministra Hajdaša Dončića  savjetnici u pripremi modela monetizacije zaprimili su 47 odgovora raznih investicijskih i mirovinskih fondova, upravitelja autocestama, građevinskih kompanija, pa čak i domaćih mirovinskih fondova, koji su zainteresirani za osnivanje konzorcija.Domaći mirovinski fondovi, prema pisanju Jutarnjeg lista, već su odmakli u pripremi za ovaj projekt i spremni su uložiti milijardu eura.

25. travanj 2024 10:21