Poslovna scena
StoryEditor

Kako izgubiti monopol, a ostati monopolist

22. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Lider u novom broju donosi devet uzbudljivih priča o državnim tvrtkama koje su, usprkos tome što su izgubile monopol, sve do sada održale glavne položaje na tržištu.

No očekuje ih nova runda izazova, te će im padati visoki tržišni udjeli, ovisno o djelatnosti nekima čak i ispod deset posto. Da bi održale liderski položaj, morat će proširiti proizvode i usluge u različitim podsektorima kako bi vratile neke prihode, a više o tome pročitajte u temi tjedna Jasmine Trstenjak.

Istražili smo kako će se pisati proračun za iduću godinu, a domaći ekonomisti su složni – pisat će se po diktatu Europske unije. Zbog čega bi sve navedeno mudroj vladi mogla biti čak i poželjna varijanta, te kako bi se to moglo iskoristiti kao alibi za uvođenje reda u državnu potrošnju, piše Gordana Gelenčer.

Rast broja turista u Zagrebu u posljednje je dvije godine izazvao pravi bum otvaranja hostela i pribatnog smještaja. O detaljima kako je Zagreb postao pravo odredište za ‘city break‘, a ne samo usputna postaja na putu prema Jadranu, saznajte u tekstu Valentine Starčević.

U novom broju možete pročitati i priču o tome kako vlasnici tekstilne tvrtke Bali šire poslove i sklapaju ugovore s Nijemcima, savjete o sedam koraka kako pojednostaviti poslovanje, te odgovor Porezne uprave na pitanja o nedorečenostima Zakona PDV-a, koje je upravo Lider postavio u svojoj temi broja prije dva tjedna.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

25. travanj 2024 02:25