Poslovna scena
StoryEditor

Kako ostvariti pravo na neoporezivih 12.000 kuna?

20. Veljača 2014.

U petak, zadnji dan veljače krajnji je rok za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak za 2013. godinu.

Fizičke osobe koje su u 2013. godini ostvarile dohodak od dividendi i udjela u dobiti na koje je plaćen porez na dohodak mogu u godišnjoj poreznoj prijavi ostvariti pravo na 12.000 kn neoporezivih primitaka po toj osnovi, što može rezultirati povratom poreza na dohodak. Naime, dividende i udjeli u dobiti u trenutku isplate oporezuju se porezom na dohodak prema odbitku prema stopi od 12 posto i prirezom, ako je propisan prema prebivalištu poreznog obveznika. Propisanim neoporezivim iznosom nije se moguće koristiti tijekom godine, nego tek u godišnjoj poreznoj prijavi. Dakako, ako je osoba tijekom 2013. godine primila iznos manji od 12.000 kn, neoporezivi iznos moguće je ostvariti samo do visine primljene svote toga izvora dohotka. Porezni obveznici koji imaju namjeru podnijeti godišnju prijavu radi ostvarivanja te pogodnosti moraju biti oprezni jer se to smatra dobrovoljnim podnošenjem porezne prijave i obvezuje ih na prijavljivanje svih ostvarenih dohodaka. Porezni obveznik koji je tijekom 2013. godine ostvarivao dohotke iz više različitih izvora nema mogućnost izabrati samo neke od njih i prijaviti ih u godišnjoj prijavi, već je u slučaju dobrovoljnog podnošenja porezne prijave dužan prijaviti sve ostvarene dohotke. Samo porezni obveznici koji su iz bilo kojeg razloga obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu ne moraju prijaviti sve dohotke, nego samo one zbog kojih su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu. Stoga je najvažniji korak u odlučivanju o dobrovoljnom podnošenju godišnje porezne prijave prethodni izračun isplativosti njenog podnošenja.

Kada i tko Porezni obveznici koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu također mogu uz obvezne dohotke iskazati i dohodak od dividende i udjela u dobiti i na njemu ostvariti pravo na najviše 12.000 kn neoporezivog primitka. Pri tome nemaju mogućnost izabrati samo neke dohotke koje žele prijaviti, već su, ako prijavljuju dohodak od dividendi i udjela u dobiti, dužni prijaviti sve ostvarene dohotke. Kako je tijekom 2013. u dijelu godine bila na snazi privremena mjera Ustavnog suda RH kojom su privremeno bile obustavljene radnje usmjerene na naplatu poreza na dohodak iz dividendi i udjela u dobiti, porezni se obveznici moraju brinuti o tome podliježe li primitak koji im je u tom razdoblju isplaćen plaćanju poreza koji možda nije plaćen. Prema izmijenjenom Zakonu o porezu na dohodak koji je na snazi od 19. listopada 2013. godine dividende i udjeli u dobiti za koje je odluka o isplati donesena prije 1. ožujka 2012., a odnose se na dobit ostvarenu u razdobljima u kojima se ti primici nisu oporezivali porezom na dohodak i nadalje se ne oporezuju, uz uvjet da isplatitelj raspolaže vjerodostojnim ispravama kojima dokazuje da je odluka o isplati dobiti donesena prije 1. ožujka 2012. godine. Ako taj uvjet nije ispunjen, a isplatitelj nije u 2013. godini pri isplati obustavio porez na dohodak od kapitala, primatelj je dužan podnijeti godišnju poreznu prijavu radi izmirenja porezne obveze.

Inozemni udjeli Obvezu podnošenja godišnje porezne prijave zbog primitka od dividendi i udjela u dobiti imaju i porezni obveznici koji su taj primitak ostvarili iz inozemstva, a nisu u roku osam dana u Hrvatskoj platili porez na dohodak od kapitala. U 2013. godini izmijenjeni su propisi o porezu na dohodak u dijelu kojim se uređuju obveze rezidenata koji ostvaruju dohodak iz inozemstva. Rezident koji je tijekom 2013. primio dividende i udjele u dobiti iz države s kojom Hrvatska primjenjuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ne mora u roku osam dana od tog primitka platiti porez u Hrvatskoj ako je porez obustavljen u državi isplatitelja, ali je tada dužan o ostvarenom primitku obavijestiti Poreznu upravu i mora podnijeti godišnju poreznu prijavu. U godišnjoj se prijavi porez plaćen u inozemstvu na temelju valjanih dokaza uračunava u podmirenje porezne obveze u Hrvatskoj.

Tko ne mora Primici od dividendi i udjela u dobiti koji pri isplati ne podliježu plaćanju poreza na dohodak po odbitku ne prijavljuju se u godišnjoj poreznoj prijavi. Tri su takva slučaja: primici ostvareni u okviru radničkog dioničarstva, primici koji su iskorišteni za povećanje temeljnoga kapitala i primici za koje je odluka o isplati dobiti donesena prije 1. ožujka 2012. godine a odnose se na isplatu dobiti ostvarene u razdoblju u kojem se dividende i udjeli u dobiti nisu oporezivali. Takvi se primici ne iskazuju u kumulativu ostvarenih dohodaka ni kad se godišnja prijava podnosi obvezno, ni kad se podnosi dobrovoljno.

26. travanj 2024 10:47