Poslovna scena
StoryEditor

Kako se namještaju natječaji u javnoj nabavi?

03. Siječanj 2016.

Istraživanje Europske komisije iz veljače 2014. o korupciji u svih 28 članica Europske unije pokazalo je da je netransparentnost u praksi javne nabave temeljno izvorište korupcije u zemljama članicama, osobito na lokalnoj razini izvršne vlasti.

U njemu se ističe da su poduzeća u javnom vlasništvu netransparentna pri potpisivanju ugovora o javnoj nabavi, što je potencirano prevelikom diskrecijskom moći političara, birokrata ili menadžera javnih poduzeća. Ne tako davne 2010. procijenjeno je da je trošak korupcije u javnoj nabavi u pet industrijskih sektora u samo osam zemalja članica između 1,4 i 2,2 milijarde eura. Ukupna šteta od korupcije u Europskoj uniji procjenjuje se na iznos jednak njezinu godišnjem proračunu.

O javnoj nabavi pisali smo u blagdanskom dvobroju tjednika Lider, a sada govorimo o tome kako se namještaju natječaji u javnoj nabavi.

1. Uvjetovanje specifikacija prema traženom proizvodu• Muzička akademija u Zagrebu na javnoj je nabavi tražila glasovir s 92 tipke umjesto s 88, koji proizvodi jedino njemački Bösendorfer, a koji u Hrvatskoj nudi samo Euro-unit iz Čakovca, ovlašteni zastupnik klavira Bösendorfer, pa su svi ostali nepravedno ispali iz igre.• Vlada je na javnom natječaju tražila laptope s prepisanim specifikacijama prijenosnih računala Lenovo.

2. Favoriziranje određenih proizvođača• Na natječaju za opremanje svojih prostorija na Markovu trgu Ustavni sud tražio je umjesto standardnog uredskog namještaja skupocjene komade namještaja od ebanovine s točnim specifikacijama kakve ima i namještaj koji izrađuje talijanski brend Giorgetti. Vrijednost tog natječaja bila je pet milijuna kuna.

3. Favoriziranje postojećih ugovorenih subjekata• Velika Gorica u listopadu je tražila usluge prijevoza za učenike osnovnih škola, a jedan od uvjeta za potencijalne ponuditelje bila je već registrirana županijska autobusna linija na tom području, čime se pogodovalo samo dotadašnjem prijevozniku.

4. Uvjetovanje posla radnim iskustvom• Zračna luka Split upravo traži usluge ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata. Jedan od glavnih uvjeta prijave na natječaj jest dokaz da je tvrtka već obavljala ‘isti ili sličan predmet nabave‘ te da je na tom ‘istom ili sličnom‘ poslu u posljednje tri godine radilo 50 obučenih zaposlenika.

5. Cijepljenje kao preduvjet sudjelovanja na natječaju• Jedna je bolnica na natječaju za održavanje i čišćenje bolničkih prostorija inzistirala na tome da joj se dostavi popis od 20 ljudi koji su cijepljeni protiv hepatitisa B jer samo s takvim zaposlenicima tvrtke za održavanje mogu konkurirati za taj posao. Prijaviti se mogla samo tvrtka koja je i u proteklom razdoblju obavljala taj posao i imala je kontingent cijepljenih radnica.

6. Inzistiranje na određenim servisnim karakteristikama• Grad Zagreb naručivao je za Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar‘ RTG mamograf koji će, među ostalim, servisirati osoba s isključivo hrvatskim kvalifikacijama. Budući da se takvi uređaji ne proizvode kod nas, gotovo svi dobavljači servisere obučavaju u inozemstvu, zbog čega su mnogi nepravedno izostavljeni iz natječaja.

7. Jedini uvjet najniža cijena• Na javnom natječaju za usluge putovanja Sveučilišnoga računalnog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) vrijednom 320.000 kuna, o čemu je pisao Poslovni dnevnik, posao je dobila turistička agencija Ulix čija je ponuda bila samo jedna lipa. Speranza je izgubila jer je bila četiri puta skuplja – četiri lipe, a najveća je ponuda iznosila samo 34.000 kuna.

19. travanj 2024 21:46