Poslovna scena
StoryEditor

Kako se u biznisu možete koristiti bespilotnim letjelicama

12. Siječanj 2016.

Nova tehnološka dostignuća omogućavaju strelovit napredak u mnogim djelatnostima. Velik broj tvrtki uskoro će imati svoje dronove. Hrvatska bi se mogla ‘prikopčati‘ na globalni trend: od školovanja pilota i operatera pa sve do proizvodnje bespilotnih letjelica. Samo, modelarima treba otvoriti mogućnost da se uključe u ozbiljan biznis.

U novom broju Lidera donosimo detaljnu priču o korištenju dronova u biznisu, a ovdje možete vidjeti koje tvrtke dronove već koriste u Hrvatskoj.

AgrokorVeć upotrebljava dronove u poljoprivredi, u kojoj se s pomoću njih već znatno uštedjelo i povećala se produktivnost rada. Pripreme za uvođenje dronova u poslovanje su u tijeku, kao i obuka njihovih pilota. U Tisku također vide velik potencijal u upotrebi dronova u logistici, a uskoro se, kažu u Agrokoru, očekuje i prva pošiljka specijaliziranih dronova namijenjenih za logističke operacije kojom bi Tisak počeo testnu fazu njihove primjene.

HTRazmatra scenarije korištenja dronovima u ubrzanju automatizacije planiranja mobilne mreže radi smanjenja operativnih troškova. Unutar DT grupe dronovi se već upotrebljavaju za mjerenje kvalitete signala oko mobilnih baznih stanica i za pregled mobilnih baznih stanica. ‘Pratimo razvoj dronova i procijenit ćemo hoćemo li ih i kada uključiti u razvoj pojedinih dijelova poslovanja‘, kažu u HT-u.

HEPElektroslavonija Osijek prva je počela primjenjivati dronove u poslovanju, posebno za kontrolu šumskih prosjeka ispod dalekovoda. Primjerice, kad se pregledava dalekovod, više se ne mora isključiti pa tijekom pregleda svi kupci imaju struju, što prije nije bio slučaj. Upravo zbog toga dronovi su, kažu u HEP-u, izrazito korisni. HEP ODS Elektroprimorje Rijeka posljednjih godinu dana ima dron relativno jednostavne tehnologije, bez softverskih nadogradnji, kojim se koristi za pregled dionica nadzemnih vodova.

VipnetKontinuirano teži primjeni suvremenih tehnologija i alata kojima unapređuje svoje poslovne procese bilo da je riječ o brzini, kvaliteti bilo o sigurnosti. ‘Dronove smatramo jednim od elemenata koji pametnom i inovativnom primjenom mogu dati velik doprinos‘, napominju u Vipnetu.

Žito grupaIN2 grupa nedavno joj je predstavila scenarij korištenja bespilotnom letjelicom za prikupljanje podataka sa zasijanih kultura radi izrade digitalne ortofotokarte i analize stanja poljoprivrednog zemljišta. U Žitu su zainteresirani za testiranje nove tehnologije i mogućnosti primjene bespilotnih letjelica.

19. travanj 2024 19:06