Poslovna scena
StoryEditor

Kako su poslovali Konzum, Jamnica i Zvijezda?

30. Listopad 2012.

Poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine objavile su i kompanije iz sustava Agrokor, a Konzumu, Jamnici i Zvijezdi zajednički je rast prihoda.

No, samo je Jamnica u prva tri kvartala zabilježila rast dobiti. Tako je ostvareno 136,4 milijuna kuna neto dobiti, što je rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 31 posto. Ukupni prihodi Jamnice iznosili su 1,06 milijardi kuna, i veći su za sedam posto nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom su prihodi od prodaje povećani za 4,8 posto, na 986,8 milijuna kuna.

Jamnica je u prvih devet mjeseci prema istom lanjskom razdoblju povećala ukupne rashode za četiri posto, na 907,26 milijuna kuna i to najvećim dijelom zbog rasta cijena sirovina, repromaterijala i energije. Iz Jamnice u objašnjenjima poslovnih rezultata navode da je tvrtka i u 2012. nastavila s ulaganjima u razvoj novih proizvoda i poboljšanje postojećih.

Konzum je, s druge strane, ostvario 160,6 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Uprava Konzuma u međuizvještaju poslovanja navodi kako je ostvareni promet u prvih devet mjeseci iznosi 11,36 milijardi kuna, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porast za 1,84 posto. Ostvareni prihodi od prodaje robe u istom razdoblju iznose 9,25 milijarde kuna, što je rast za 1,08 posto.- S obzirom na trenutačne okolnosti u privredi, smanjenje raspoloživog dohotka kućanstava, te nominalni i realni pad prometa u trgovini na malo, ove poslovne rezultate ocjenjujemo primjerenim - navodi Uprava Konzuma.Maloprodaja predstavlja 72 posto ukupne prodaje, a Konzum je u prvih devet mjeseci povećao prodajne kapacitete za 5.525 četvornih metara te raspolaže s ukupno 304.456 kvadrata prodajnog prostora.

Tvornica ulja Zvijezda ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 16,4 milijuna kuna ili 0,7 posto nižu nego u devet mjeseci prošle godine. Ukupni prihodi Zvijezde ostvareni prodajom vlastitih proizvoda i trgovačke robe u tom su razdoblju iznosili 790,5 milijuna kuna i bili su dva posto viši nego u prvih devet mjeseci lani, koliko su rasli i prihodi od prodaje, na ukupno 778,8 milijuna kuna.Na domaćem je tržištu pritom ostvareno 83 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 17 posto. Glavna izvozna tržišta Zvijezde su BiH te Slovenija.

Za dva posto su u prvih devet mjeseci ove godine porasli i poslovni rashodi, na 767,8 milijuna kuna, što se u izvješću tumači višim cijenama ulaznih sirovina. U trećem tromjesečju ove godine Zvijezda je, prema podacima iz izvješća, ukupno investirala 15,07 milijuna kuna, od čega najviše u drugu margarinsku liniju, platformu za istakanje sirovog ulja iz vagona cisterni, opremu za rekonstrukcije talionice te novi kotao u kotlovnici.

20. travanj 2024 11:14