Poslovna scena
StoryEditor

Karlovačka banka: sigurnost depozita nije ugrožena

11. Travanj 2013.

Karlovačka banka, iz koje su prema tvrdnjama USKOK-a izvučeni deseci milijuna kuna zbog čega su jučer prijavljeni neki njeni dioničari i članovi uprave, izvijestila je da nema informacije o kakvim se istražnim postupcima i kojim osobama radi.

No, u pismenom odgovoru Hini, u kojemu je za danas najavljena i konferencija za novinare, Karlovačka banka je istaknula da sigurnost depozita uloženih u tu banku ničim nije ugrožena.

- Glede istražnih postupaka Karlovačka banka, kao i sve ostale banke i druge financijske institucije, sukladno zakonskim obvezama, daje istražnim organima zatražene informacije -piše u priopćenju. Navode i da nemaju informacije o navodnim uhićenjima njihovih vlasnika i članova uprave zbog čega takve tvrdnje ne mogu komentirati.

Ističu da je u rujnu prošle godine vođenje Karlovačke banke preuzela nova uprava, kao i da se priprema redovnu godišnju skupštinu dioničara na kojoj će se predložiti donošenje odluka kojima će se dodatno pojačati kapital i stabilnost Banke, a koje će pojačati njihovu poziciju na tržištu i uspješnost poslovanja.

Osobe koje su danas lišene slobode, pod navodnom sumnjom da su oštetili Karlovačku banku, preuzele su nadzor i upravljanje nad tom bankom kroz postupak dokapitalizacije 2006. godine. Tada je šest ulagača uplatilo ukupno 93,7 milijuna kuna, čime je temeljni kapital banke narastao sa 72,5 na 135 milijuna kuna, dok je ukupni kapital banke porastao na više od 182 milijuna kuna.

Među šestoricom ulagača koji su postali dioničari bili su Marija Šola i njena braća Marijan i Mate Šarić, a kasnije je, na dramatičnoj Glavnoj skupštini došlo do preuzimanja. Dotadašnju predsjednicu uprave Sandu Cvitešić zamijenio je Sandi Šola, sin Marije i nećak Marijana i Mate. Marijan Šarić vlasnik je Europatradea, zastupnika Samsunga za Hrvatsku, a Mate Šarić PromMata, zastupnika JVC-a za Hrvatsku.

Među ostalim ulagačima bili su tenisač Goran Ivanišević, nogometaš Dario Šimić, bivši košarkaš Ivica Žurić, i Pramot Bathea, nuklearni fizičar iz Indije.

25. travanj 2024 13:07