04. lipanj 2014.

Kazahstanci bi mogli preuzeti Dina Petrokemiju do kraja tjedna

lider.media
lider.media

Zagrebačka banka i Devon Trading & Finance Limited, potencijalni strateški partner Dina Petrokemije, privode kraju, kako se neslužbeno može čuti, dogovor kojim će Devon namiriti potraživanja banke prema Dini i, moguće, uskoro preuzeti vlasništvo u omišaljskoj tvrtki.

Iza Devona stoji kazahstanski kapital odnosno tamošnja naftna kompanija Kazakh Oil, navodno spremna na sebe preuzeti isplatu dijela duga Dininim vjerovnicima, sukladno predstečajnom planu tvrtke, te nakon toga ući u vlasništvo ove petrokemije, piše Novi list.

Izravnom uplatom od 12 milijuna eura ponovno bi pokrenuli proizvodnju u Omišlju, dok su navodno spremni ulagati i u nova Dinina postrojenja.

Kazahstanci će danas i sutra ponovno boraviti u Zagrebu, gdje će sa Zabom dogovoriti preostale detalje, piše ovaj list. Kako je navodno i s Hypo bankom, najvećim Dininim vjerovnikom pod čijom se hipotekom od 23,5 milijuna eura nalazi i cijelo zemljište za budući LNG terminal, dogovor oko preuzimanja potraživanja već ranije postignut, čekalo se još samo na dogovor sa Zagrebačkom bankom. Bez njenog je pristanka završetak predstečajne nagodbe nemoguć.

Bude li dogovor postignut i predstečajna nagodba zaključena, kazahstanski će ulagač i Hypo banci moći dati jamstva svoje banke za preuzimanje potraživanja. Ako Zaba i Devon do kraja tjedna postignu dogovor, uskoro bi mogla biti održana skupština dioničara Dina Petrokemije na kojoj bi kazahstanski ulagač postao vlasnikom tvrtke, a predstečajna nagodba završena.