Poslovna scena
StoryEditor

Kentbank osvaja male i srednje poduzetnike, a godinu planira okončati s dobiti od 8 milijuna kuna

16. Travanj 2015.

Nova Uprava Kentbanka (nekadašnja Banka Brod), od 2011. godine u vlasništvu turske Süzer Grupe/Eksen Holdinga, u 2015. ušla je prilično ofenzivno. Do kraja godine ambicije bi trebale rezultirati nizom novih poslovnica, novih proizvoda, novom ciljnom grupom (mala i srednja poduzeća), uvođenje kartičnog i novog internet bankarstva, fokusiranjem na ‘trade finance‘ (ino garancije, dokumentarni akreditivi, međunarodni platni promet) i najvažnije – ovu bi godinu prvi put od 2011. trebali završiti s dobiti (lani je gubitak iznosio 11 milijuna kuna).

Ivo Bilić, predsjednik Uprave, kaže kako ove godine očekuju dobit od 7,8 milijuna kuna. Takav plan ima smisla, jer je aktiva banke od 2011. do 2014. godine porasla 122 posto, kapital 264 posto, plasmani 165 posto, a depoziti 115 posto. Naglasio je da je turski vlasnik od 2012. do 2014. banku dokapitalizirao tri puta, u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura te da su zahvaljujući i tome, u posljednje tri godine zaposlili 50-ak novih ljudi te otvorili nove podružnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Za lipanj najavljuje otvaranje poslovnice u Zadru, u srpnju u Varaždinu a najkasnije sljedeće godine tri nove poslovnice u Zagrebu.

Za mjesec dana, uz pokretanje novog internet bankarstva i inovacija u kartičnom poslovanju klijente očekuju i novi stambeni krediti, drukčiji od konkurencije, no više od toga Bilić nije bio spreman reći. S klijentima očito neće imati problema, jer pojedine podružnice/poslovnice akviriraju i stotinu novih klijenata mjesečno, što za banku njene veličine nije beznačajno.

- Želimo biti prva banka malim i srednjim poduzetnicima. Imamo target listu i izravno im pristupamo, naravno uz činjenicu da nudimo povoljnije uvjete. Nudimo suradnju s turskim ulagačima, osnovali smo ‘turkish desk‘ kao organizacijsku sponu između hrvatskih i turskih kompanija, surađujemo s HGK i njenom turskom inačicom i to već sada odlično funkcnionira – priča Bilić ujedno najavivši u drugome tromjesečju konferenciju ‘Kako poslovati s Turskom‘, a u trećem tromjesečju ‘Kako poslovati s Hrvatskom‘.

- Vidimo niz uspješnih turskih investitora u Hrvatskoj u područjima energetike, turizma, zdravstva i ne prođe dan a da uspješno ne spojimo neku hrvatsku s turskom tvrtkom i obratno – ustvrdio je Bilić.

Otkrio je da je u prvome tromjesečju 2015. broj računa povećan za deset, a klijenata za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Depoziti su istovremeno rasli po stopi od jedan posto, a plasmani od sedam posto. Ambiciozan plan hrvatskim će klijentima itekako dobro doći, jer su sve veće, pa i srednje banke uglavnom kreditno presušile čekajući bolja i kvalitetnije poduzetničke programe.

Inače, Süzer Grupa posluje u području građevine, maloprodaje, financija, turizma i energetike. U Turskoj je ona vlasnik Kent Leasinga i Kent Factoringa, a osim financija, u vlasništvu je grupe i hotel Ritz Carlton u Istanbulu, turska franšiza američkog lanca restorana Kentucky Fried Chicken te lanac Pizza Hut-a.

23. travanj 2024 21:06