Poslovna scena
StoryEditor

Koje dvije tvrtke su prve obiteljski osviještene kompanije u Hrvatskoj?

06. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Na današnjem javnom predstavljanju projekta Mamforce Company službeno su objavljena imena prvih kompanija koje provodeći obiteljski osviještenu politiku omogućavaju svojim zaposlenicima ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života.

Prve kompanije koje su stekle pravo korištenja naziva Mamforce Company su VIPnet d.o.o i Privredna banka Zagreb d.d.(PBZ). Certifikate su svečano uručile pomoćnica ministra gospodarstva i v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Svečanoj dodjeli prisustvovali su Marija Knežević Kajari iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Maja Pokrovac, predstavnica HUP-a i Global Compact Hrvatska

Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva i v.d. predsjednica HGK, tom prigodom je izjavila: „Podržavamo Mamforce projekt jer aktivno promiče uvođenje i unaprijeđenje dobrih radnih i organizacijskih praksi u hrvatskom gospodarstvu. Od posebnog je značaja činjenica da naglasak nalazi u poticanju ravnoteže posla i obitelji, što nedvojbeno utječe na zadovoljstvo i produktivnost zaposlenika, a samim time i veću konkurentnost cijelog našeg gospodarstva.“

„Važnost projekta i stjecanja znaka kvalitete Mamforce Company očituje se u javnom prepoznavanju onih kompanija koje svojim zaposlenicima omogućavaju razvoj karijere bez obzira na različitosti i rodno podijeljene uloge koje su, nažalost, još uvijek prisutne u našem društvu. Takve pozitivne primjere treba sustavno isticati jer s dobrim praksama potičemo i druge na promjenu koja je nužna za daljnji razvoj društva“, istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Voditeljica projekta mr. sc. Dijana Kobas Dešković, predsjednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama i pokretačica projekta Mamforce Company, predstavila je metodologiju rada audita i primjere mjera obiteljski osviještene politike.

Proces certifikacije se provodi kroz audit u kompanijama u kojima se ispituju radni uvjeti zaposlenih s posebnim naglaskom na prilagodbu radnih uvjeta roditeljima s malom djecom (radno mjesto, radno vrijeme, dodatni servisi, podrška organizacije i kolega), mogućnosti postepenog vraćanja s rodiljnog/roditeljskog dopusta (skraćeno i fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, povremeni rad od kuće, mogućnost plaćenog izostanka zbog bolesti djeteta), kao i mogućnosti daljnjeg usavršavanja, napredovanja i jednake zastupljenosti na najvišim upravljačkim pozicijama bez obzira na spol.

20. travanj 2024 17:28